V polovině sušení je dobré přehodit síta tak, aby to nejspodnější bylo nahoře a ještě je pootočit, aby se prosušily stejnoměrně. Jen tak se nám podaří dosušit všecky placky najednou. Jinak bude nejvíc suchá horní placka a spodní bude ještě mokrá.
Také u vnějšího kraje jsou placky dřív suché než u středu. Ovoce rozmixujeme na kaši.
Je-li příliš hustá, můžeme zředit vodou nebo ovocnou šťávou. Výsledné pyré by mělo být husté . Nejprve si oloupeme jablka a poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud jsou příliš šťavnatá, tak je vymačkáme. Dáme je do misky, přidáme.
Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10ti hodinách a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá,. Ale nebylo to mokré, protože placky byly spíše přesušené(lámaly se), ale pořád lepkavé, jako když se tam srazil cukr a nevím, jak se tomuto vyhnout. Vybrala jsem si přístroj ETA, nejen proto, že je to český výrobek, ale také proto, že měl nejvíc možností, např.
A to jsem právě chtěla, protože jsem kdysi v Německu u . Jablka omejeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Rozmixujeme a dáme vařit - pozor, je vhodné vařit v hrncích s dvojitým dnem a míchat a míchat. Z jablek vznikne klasicky růžové pyré a dle přidaného ovoce můžeme dobarvovat. Po probublání příjde na řadu sušení.
Sušení se tím neprodlouží. Některé druhy ovoce (rybíz, maliny, ostružiny) obsahují zrníčka, pokud chceme získat placku jemnější, ovoce propasírujeme. Takto jemné placky se pak používají na přípravu ovocných rolá jdou dobře srolovat. Navíc je to skvělý způsob jak zužitkovat jablka z loňské. Po usušení rozkrájíme placku rádýlkem na trojůhelníčky, které zavineme do ruliček.
TIP: Pokud se ruličky rozevírají, můžeme je na . Když vás honí mlsná, dejte si místo chipsů sušené ovoce! Také jste slyšeli tyto rady výživových odborníků? Jenže pak jste viděli, za jaké ceny se sáček těchto dobrot prodává a bylo po předsevzetí!
Mají to být sušená jablíčka (těch máme opravdu dostatek), konce se smočí v čokoládě (světlé či tmavé). Ty hrušky trvají 2-dny, tenká jablečná placky určitě míň, tipuju tak den, prostě poprvé hlídat a vyzkoušet.
Omytý rybíz, nejlépe i bez stopek, prolisujte přes cedník. Tekutinu oslaďte cukrem , ale ne až příliš, protože sladit budete ještě jednou na konci. Zároveň je dobré nechat plackám určitou přirozenou kyselost.
Patra v sušičce vystelte voskovaným. D Já si občas koupím v čajovně jablečné rolky, to je asi něco podobného, musím tohle taky vyzkoušet. Nojo tak to je bomba , a asi už teda vím proč jsou tak drahé, to se platí za elektřinu . RAW jablečné lněnky se skořicí. Když si na tom přítel sušil mokré ponožky, trklo mě, že mohu rekuperaci využít k šetrnému sušení.
Až budete v takové fázi (většinou druhý den), že placka již nebude lepit, nebude ještě zcela suchá, ale stále bude poddajná, odlepte opatrně pečící papír. Já volím směs indického koření, vy zvolte takové koření, které máte rádi. Miluji také placky s majoránkou – chytnou takovou bramborákovou příchuť.
Takto připravené suroviny vložte do jedné mísy a společně . Jakmile bude sestrojen prototyp, dám vědět. Co se týká sušení samotného, zkoušel jsem jablečné placky , o kterých jsem se už zmiňoval. Dopadly výborně, ani jsem je nestačil zdokumentovat.
Krásně se oddělil mošt od dužiny, takže jsem využil dvojího užitku, . Je docela zajímavé, že na tenhle recept mi reaguje vlastně nejvíc různých žen všech věkových kategorií. Maminky ve škole, moje kamarádky, garderobky v divadle, rekvizitářky v televizi a tak dále. A moje děti a vlastně většina dětí, které naše sušené placky ochutnaly, se po nich mohly utlouct. Nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy.
Lžičkou pak děláme na pečícím papírem vyložený plech malé . Na rozdíl od klasického sušení , které trvá podle druhu plodin několik dnů, ale i týdnů a mělo by probíhat na suchém a dobře větraném místě, můžeme dnes houby, jablečné či hruškové křížaly, švestky nebo meruňky s pomocí elektrických sušiček konzervovat během několika hodin. Jablečné trubičky s konopným a sezamovým semínkem. Ideální by byla sušička na ovoce, kam si dáte pergamen a lžící vytvoříte placky nebo obdélníky, které po upečení srolujete.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.