Křemenáč

Houby z rodu křemenáčů se vyskytují v lesnatých oblastech Evropy a severní Ameriky. Obecně se předpokládá, že jsou z větší části jedlé, ale existují zprávy o otravě po požití dosud neidentifikované houby z rodu křemenáčů v . Andreas Gminder uvádí, že je stejně jako jiné křemenáče , za syrova jedovatý, ostatní autoři zmiňovaní níže v literatuře tuto skutečnost však neuvádějí. Pokožka třeně je v mládí bělavá, na rozdíl od ostatních křemenáčů bez tmavých šupinek.


Tyto odstálé hrubými červenohnědými až rezavohnědými šupinami. Dužninu má smetanovou, na řezu vínově červenající, pak až fialovějící.

Z hlediska ohrožení je řazena do kategorie NT (téměř ohrožený), ke sběru ho tedy rozhodně nelze doporučit a měl by být chráněn. Křemenáč osikový má příjemnou chuť a vůni houbovou. Kozáci a křemenáče patří mezi hřibovité houby. Jsou to dobré houby, vhodné k všestrannému použití.


Rostou převážně v listnatých lesích, podél lesních cest, na hrázích rybníků. Pojďme si představit kozáky a křemenáče. Nenajdete ho ale často, štěstí můžete mít mezi červnem a listopadem.


Tato houba je jedlá, ale ohrožená.

Někdy bývá zaměňován s jedlým . Houbaři většinou dávají křemenáči březovému přednost před kozákem březovým , a vědí proč. Jak jeho jméno naznačujeme, najdete ho . Leccinum aurantiacum kozák dubový. Tlustomasý, plstnatý, krvavě červený až hnědočervený. Roste od-do, Červen - Listopad. Rourky bělavé až 30mm dlouhé, otlačením červenají.


Pokožka klobouku je v odstínech sytě červené barvy, která je po otlačení většinou hnědnouc, a výrazně přesahuje přez okraj klobouku. Kozáků a křemenáčů roste v Evropě několik druhů. V České republice je povoleno obchodovat puze se čtyřmi druhy, které jsou však nejhojnější. V pěti dílech jsme se seznámili se hřiby, které patří k nejoblíbenějším a nejznámějším houbám mezi praktickými houbaři.


Mezi hřibovité patří také hojně rostoucí křemenáče a kozáci. Dnes se podíváme na jejich ekologii a jednoduché určení. Mezi těmito druhy, na rozdíl od hřibů, není žádný druh jedovatý nebo nejedlý, . V názvosloví kolem křemenáče osikového, křemenáče krvavého a křemenáče dubového je chaos.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.