Platy profesí

Profesionální průzkum platů. Nejvíce si vydělají bankéři a ajťáci, hned po nich ale elektrikáři a plynaři. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil Informační systém o průměrném výdělku.


Naopak nejhůře jsou na tom lidé, kteří pracují v pohostinství. Polovina tedy vydělává méně a druhá více.

Průměr mzdy: mzdy všech zaměstnanců dělené jejich počtem, průměrnou mzdu zkreslují výrazně vyšší mzdy některých lidí (např. nejlépe hodnocených zaměstnanců má často až 3x vyšší mzdu než medián mzdy) Chcete-li najít svou profesi , zkuste jednoduše vyhledávat . Zdroje: MPSV (str. 93), ČSÚ, a ČSSZ. Ekonomika České republiky se každý rok zlepšuje. Platy některých profesí o tom ale často moc nevypovídají.


Jaký je průměrný plat v Česku podle jednotlivých profesí ? Kdo si u nás vydělá nejvíce a kdo naopak nejméně? A jak jsou na tom jednotlivé kraje? Výsledky pravidelného výdělkového šetření Ministerstva práce a sociálních věcí.

Mzdy a platy podle zaměstnání, odvětví, vzdělání, věku a pohlaví v ČR i jednotlivých krajích. Výše platu ovšem podle něj nezávisí jen na pozici, ale také na zkušenostech zaměstnance, jeho vzdělání, regionu, ve kterém pracuje. Výše mzdy určuje také velikost a vlastnictví společnosti. Velké a zahraniční společnosti nabízejí všeobecně vyšší platy než malé domácí firmy,“ dodává Dravecký. Nízké platy mají rovněž dělnické profese a zemědělci.


V přehledu nejlépe a nejhůře placených profesí je u většiny profesí uveden . Z hlediska jednotlivých profesí si více vydělávají lidé, kteří nepracují manuálně. Absolutně nejvyšší platy mají řídící letového provozu. Jejich hrubá měsíční mzda je . Platy podle profesí – kdo si vydělá nejvíc a kdo nejméně?


Nejvýnosnější profesí v Česku je práce leteckého dispečera. Měsíčně si v průměru přijdou na 1tisíc korun. Platy nejméně vydělávajících profesí ale zůstaly stejné nebo se zvýšily jen o pár stokorun.


Ale byly všechny stejný. Tak tam byl přesnej postup. Skladník v Brně si vydělá průměrně o tři tisíce víc než jeho kolega v Ostravě a recepční z Brna má až o šest tisíc vyšší plat než její kolegyně z Olomouce.

To jsou jen ukázky toho, jak se liší platy ve stejných profesích podle krajů. Informace přinesla společnost Grafton Recruitment. Možná vás také napadlo odjet za oceán, abyste si pořádně vydělali. Jenže jaké povolání byste museli mít, abyste si skutečně naspořili? Přinášíme vám přehled nejlépe placených míst.


S podivem je, že nejlépe jsou na tom v USA odborní lékaři. Schválně, porovnejte platy Američanů a Čechů. A bude tomu tak i nadále, pokud se nepodaří vyřešit nerovnost v technologických odvětvích. Tvrdí to odborníci před začínajícím Světovým ekonomickým fórem v Davosu.


Rozvoj odvětví jako IT nebo biotechnologie, kde stále . Platy v loňském krizovém roce rostly pomaleji než bylo zvykem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.