Recept na chléb , který mám ještě od mojí maminky. Když se chléb vytáhne z trouby , krásně voní a připomíná mi mé dětství. Než se vyhřeje trouba , těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám. Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod. Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle . Jak péct chleba v troubě dle Zorka. Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Základní! Těsto vyklepneme z formy a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo.
Vytvarujeme bochník (snažím se ho vytvarovat co nejvíce do výšky, protože se při následném kynutí malinko rozjede),. Chleba v prvních minutách pečení rychle kyne a díky vlhké atmosféře v troubě mu hned nezatvrdne kůrka, takže vyroste bez popraskání.
Chléb je upečený, pokud jeho vnitřní teplota . Taky si dělám chleba v troubě , přestože mám pekárnu a dělám „svoje“, tedy ne ze směsí. Postupuju stejně jako ty jen s tím rozdílem, že bochník z mísy na plech jen vyklopím, je z toho pak hezký kulaty bochník…Nechám pak kynout už jen chvilku, peču minut 22 zbytek 180…Potírám při pečení. Pokud jste si již někdy na obalu přečetli, co všechno obsahuje váš každodenní chléb , možná mnohým napadlo, že by snad bylo lepší upéct si pro sebe a svou rodinu podobný chléb doma.
Byl by ale jen ze surovin, které do něj opravdu patří. A navíc čerstvě upečený, . Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Mouka se při pečení nasucho upraží a dá se později výborně použít na zahuštění omáček, gulášů a podobně. Před vkládáním do trouby chleba nařízneme.
Pomůže mu to vyskočit, v zářezech často praskne a vyjde z něj pára, což je žádoucí. Nařezáváme ostrou žiletkou, rychlým, hlubokým tahem — není to . Vkládání chleba do trouby 5. Po hodině těsto ještě jednou řádně uhněteme, aby se dobře spojilo a vložíme buď do formy (používal jsem na biskupský chléb ) a nebo uválíme bochánek. RADA: Tipy na křupavé domácí pečivo.
Já to peču cca hod při teplotě 180°C-200°C v elektrické troubě.
Musím říci, že se po chlebu vždy . Upečený chleba vyndáme z trouby , jemně potřeme kůrku vodou a přikryjeme . Po ukončení cyklu z těsta na pomoučeném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučené. Jan Kreps je profesí správcem počítačové sítě elektrofakulty ČVUT. Snad i díky svému technickému zaměření se před časem tak důkladně seznámil s taji a pravidly pečení kváskového chleba.
Doma, v běžné troubě peče chléb ze žitného kvasu týden co týden už řadu let. Ten kupovaný mi přestal chutnat,“ . Do trouby vložím na dno kastrůlek s vodou a dám chleba péči na 1stupňů v horkovzdušné troubě po třech minutách potřu již připraveným mlékem smíchaným se soli a nechám péct. Myslím, že jsem o hodně přešvihnul teplotu, peču bez znalosti teploty v plynové troubě.
A podruhé jsem si špatně rozpočítal čas a nechal těsto kynout hodin! Koho by zajímala problematika a tajemství dlouhého kynutí, může se podívat na článek pana Cuketky o pečení speciální bagety . Počáteční vlhkost je důležitá, aby se chleba mohl zvednout. Kdybyste pekli na sucho, velmi rychle by se vytvořila pevná kůrka, která by tomuto procesu zabránila. Zhruba po deseti minutách snížím teplotu na 1°C a dopékám asi půl hodiny.
Tyto hodnoty berte jako orientační, každá trouba peče jinak, . Většinu jsem nasypala do těsta a zbytek napovrch (jen doporučuji trochu uplácat, ať vám po upečení všechna neopadají jako mně při prvním pokusu). Lze péct i bez semínek . Chleba pšenično-žitný zadělaný ručně a pečený v troubě. Pečení domácího chleba zažívá v posledních letech doslova boom. Nejčastěji budete používat k pečení chleba vlažnou vodu.
Asi po dvaceti minutách, když už je kůrka hnědá, můžeme otevřít troubu , chléb znovu potřít slanou vodou a vysunout z plechu přímo na mřížku v troubě. Ten plech je velmi důležitý, na studeném by chleba zespodu praskl! SONY DSC Opatrně vyklopte na pečící papír, který máte na nějaké pevné podložce, žiletkou nebo ostrým nožem .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.