Nedávno jsem dostala v komentáři prosbu ohledně lisu na sýr. Tak dnes se k tomu dostávám. Lisování sýrové hmoty je důležité proto, aby se spojila sýrová zrna.
Sýry, které nemají být tvrdé, těm stačí lisování vlastní vahou. Lisování se děje zhruba v rozmezí 4-hodiny a je důležitý i postup lisování.
Nabídka pro ty, kdo mají zájem o lis na sýry a neumějí si ho vyrobit. Jedná se přesně o tento pákový lis, který používáme my. STačí se obrátit na pana Chábka, který lisy za 79- Kč dělá. Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě . Lis na sýr je vhodným doplňkem pro další výrobu sýrů v domácích podmínkách nebo malé farmě.
Hospodářství na Kuklově zkouší, zda by konečně nemohlo nabízet vlastní kozí a ovčí sýry. A to nejen měkké čerstvé, ale i tvrdé zrající.
Vašek proto sestaví původní dřevěný lis na sýr , zatímco Bethany vybírá bylinky, kterými sýry dochutí. A jako vedlejší efekt vyrábí kromě skvělého mátového želé podle receptu vlastního . Zmínil jsem se také o tom, že jsem od svých kamarádek dostal jednoduchý lis na sýr z Tescomy. Myslím, že je to bezva věc pro první pokusy.
Velice jednoduchý obrázkový návod jak s toto soupravou vyrobíte domácí sýr (obrázek jsem si vypůjčil ze stránek Tescomy) . Masivní lis holandského typu Vhodný k lisování sýřeniny, jak v kruhových formách typu FS, ale i běžných lisovacích s víkem typu FF. Je možné lisovat dvě formy nad sebou a nebo i formy v řadě. Opatřen horní a spodní lisovací deskou. Lisovaný tvrdý syr je lahôdka, ktorá sa dá aj v domácich podmienkach jednoducho pomocou lisovacej formy a lisu vyrobiť.
Syr postupne dozrieva, mení chuť a farbu. Výroba syra v domácich podmienkach, výroba masla. Oveľa zdravšie maslo podľa návodu vo videu ,urobíme samozrejme zo šlahačky z mlieka z farmy.
Sýry je možné připravovat jednak z tvarohu (bohužel domácí výroba tvarohu je pro mě z prostorových důvodů neprůchodná), jednak ze sýřeniny získané. Sýr postupně dozrává, mění chuť a barvu. Povrch sýra je nejdříve bílý a postupně přechází do typické žlutohnědé barvy. Takto upravený sýr si můžeme uchovat .
Mezi našimy lisy najdete především hobby lisy. Ale najdete zde i sýrařský lis pro profesionály. Na důležitý proces lisování sýřeniny si už nechala vyrobit i jednoduchý lis , ten si ale každý v reálu může nahradit třeba barelem s vodou nebo starou činkou. Kdo vyrábí sýr z trvanlivého mléka, měl by v průběhu výroby dodat chlorid vápenatý, ten se během pasterizace vysráží, při výrobě sýru ale zvyšuje . Ruční pantografický lis na sýr jednopístový Stolní provedení.
Velikostí od 300g po 5kg. Mléko zahřejeme na 65°C po dobu 20min. Lis vhodný pro lisování těchto forem je lis pákový.
Po lisování sýr vyklopíme z formy . Jaké má souprava na čerstvý sýr další výhody?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.