Rýže na kari

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte dvě lžíce rostlinného oleje a vsypte na něj lžíci koření kari nebo kari pasty (dostanete v supermarketech a samozřejmě v obchodech s kořením). Kdo rád ostré, může přidat jemně nasekanou chilli . Na rozpáleném oleji orestujeme propláchnutou a okapanou rýži. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme kari , přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme přiměřeným množstvím vody, povaříme a pak.


Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu.

Po jejím uvaření si nakrájíme menší cibulku na kostičky, mrkev naloupeme na platky škrabkou (pásky můžeme přepůlit, ať nejsou tak dlouhé a orestujeme spolu v pánvi na másle). Potom přilijeme půl kelímku smetany a přidáme předvařenou brokolici . Dušená rýže ochucená kari kořením, osmahnutá na cibuli. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Ještě zprudka osmahneme.


Dáme na rozpálenou pánev smažíme minut, přidáváme kari a sojovou omáčku. Vložíme zeleninu, chvíli vaříme a trochu podlijeme vodou.

Zahustíme, dáme vařit rýži, k ní dáme asi špetku kari. Přiklopíme maso pokličkou a necháme vařit, než se uvaří rýže. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.


Kuřecí maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky. Připravíme si ostatní suroviny. Po změknutí masa zalijeme . Recept, podle kterého se vám Kari rýže zaručeně povede, najdete na Labužník. Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Rýže na kari s cizrnou, polníčkem a klíčky.


Ani trochu exotiky neuškodí. Naopak, toto jídlo je skvěle vyvážené – rýže, luštěnina, zelenina a klíčky plné startovacích enzymů! Dodá vám energii i vitaminy a navíc skvěle chutná. Pečená rýže na kari se zeleninou.


Troubu předehřejte na 1°C. Rýži propláchněte a nechte ji minut namočenou.

Ve velké pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozehřejte olej, pak zmírněte plamen a několik minut opékejte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte hřebíčky, skořici a ještě minuty opékejte. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a lžičku kari koření. Chvíli společně opékáme, ale dáme pozor, abychom nepřipálili.


Přisypeme půl kila propláchnuté basmati rýže , krátce osmahneme, osolíme a zalijeme 7ml horké vody. Nejlepší je basmati,” říká Mahavir Kanswal z pražské restaurace V zátiší a přidává do rozpáleného oleje směs voňavého koření. Příprava indické rýže má s českou klasikou nebo s italským rizotem jen málo společného. Rizoto se zakysanou smetanou na kari. Pro vegetariány Bez vajec do min.


V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Pánev přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 1°C. Přidáme rýži a také ji osmahneme. Rýži dusíme, dokud není skoro měkká.


Uložte si smažená rýže se zeleninou na kari do svého jídelníčku zdarma. Poté zprudka opečeme na pánvi, maso vyjmeme a do výpeku přidáme cibuli. Vaříme přibližně minut.


Snímek (U Agamy, Praha): z poledního menu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.