Kardamon chuť

Jakou má kardamon chuť ? Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle. U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních . Chcete si její chuť také zvýraznit? Trocha kardamonu v koláči a hned je chuť jiná.


Autor: Thinkstockphotos.

Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Zelený kardamom je jedno z nejdražších koření na světě (v přepočtu na váhu), ale stačí ho jen malé množství k vytvoření chutě. Nejlépe se skladuje uvnitř lusku, protože jakmile jsou semínka obnažena nebo namleta, rychle ztrácí svou chuť. Mletí lusků a semen dohromady snižuje jak kvalitu, tak cenu.


Pochází z jižní Indie a Srí Lanky. Nejvíce se ho vyváží z Guatamely. Chuť má aromatickou, jemně pálivou, pikantní a připomíná eukalypt. Kardamom (Eletteria cardamomum).

Největší oblibu má v zemích Orientu. V Egyptě se přidává do kávy a na středním Východě do čaje. Kořeníme jím mastné pokrmy, pečivo, svařené víno . Kromě toho se používá kvůli léčivým účinkům – na zažívání a trávení, tlumí pálení žáhy, má protizánětlivý a diuretický účinek, pár kardamonových semen vás zklidní jako sedativum.


Používá se rovněž proti malárii a mužům pomůže zlepšit potenci, proto je kardamon považován za účinné afrodisiakum. Ma silnu, jedinecnu chut a intenzivnu aromaticku vonu. Najlepsie je kupovat kardamomove tobolky, pretoze ak su semienka z toboliek vybrate alebo pomlete rychlo stravaju svoju chut a aromu. Podívejme se na možnosti použití tohoto koření v kuchyni a také na to, jaké má zdravotní účinky.


Ta první je nedílnou součástí indické, čínské, vietnamské či japonské kuchyně, hodí se hlavně pro výrazně kořeněná jídla. Druhá je pro svou nasládlou orientální chuť oblíbenější v . Vedle šafránu a vanilky je třetím nejdražším kořením. Jeho kouřové, květinovo-sladké aroma hraje v indické a arabské kuchyni. Jen odborníci vědí, jak ho správně použít, je totiž velmi aromatické. Věděli jste: Správný název je kardamom , někdy je neprávně označován jako kardamon.


Vedľa šafranu a vanilky je tretím najdrahším korením. Jeho dymové, kvetinovo- sladká aróma hrá v indickej a arabskej kuchyni ak. Obchod so zlatou pečaťou Overené zákazníkmi.

Je cenený najmä pre svoju úžasnú, opojnú a bohatú vôňu a unikátnu a intenzívnu chuť. Nedajú sa však považovať za náhradu zeleného kardamómu a ten je často práve z tohto dôvodu označovaný za „pravý“ kardamóm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.