Komín chvaletice

Komín elektrárny měří 3metrů a je jedním z nejvyšších komínů v ČR. Komín je dokonalou ukázkou dosaženého technického pokroku a umění postavit konstrukci světového formátu a navíc takovéto výšky již nikdy nebude zřejmě žádný jiný komín postaven, a to především z důvodu . Komín chvaletické elektrárny má v Česku ještě jednoho konkurenta. Je to třísetmetrový komín elektrárny Prunéřov II u Kadaně, tomu ale chybí jeho přesné zaměření. Pro zajímavost, nejvyšší komín v Evropě najdete ve .

Elektrárna láká návštěvníky například na unikátní automatický výklopník paliva, který dokáže obracet celé vagony s uhlím. Za zhlédnutí stojí také nejvyšší komín v Česku vysoký 3metrů nebo ojedinělé vyvedení odsířených spalin přímo . Nejvyšší komín Česka – vývoj. Tento seznam je pracovní a velmi pravděpodobně neúplný. Vychází převážně z odkazů a informací dostupných na internetu a od toho se odvíjí i jeho kvalita :) Za každé upřesnění či doplnění ze strany komínářů anebo odborné i laické veřejnosti budu rád.


Stejné výšky ale dosahuje i komín Elektrárny Prunéřov. Komín se skládá ze dvou kusů, které na místo přesunuly jeřáby. Na komín chvaletické elektrárny hasiči umístili dvě budky pro sokoly stěhovavé, kteří jsou v Česku velmi vzácní a patří mezi ohrožené druhy.

Protestují tak proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny. Informoval o tom informoval mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Provoz protest Greenpeace neohrožuje, protože elektrárna . Nachází se asi kilometrů západně od Pardubic. Výkon jejích čtyř uhelných bloků činí 8MW.


Při výstupu na jeho vrchol se zřítil z třísetmetrové výšky. Lezec se účastnil skupinového výstupu, který organizovalo sdružení českých komínářů. Snem mnoha z nich je zdolat nejvyšší komín Evropy, 3metrů vysokou termoelektrárnu Trbovlje ve Slovinsku.


Mně osobně jde spíš o vylezení co největšího počtu komínů. Je to životní filozofie, uzavřel David . K zásobování elektrárny severočeským hnědým uhlím(miliónu tun uhlí ročně) bylo zapotřebí splavnit tok Labe od Mělníka a vybudovat chvaletický přístav. Kominictví Komíny CZ, Zeman Systems s. Chtějí upozornit, že provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji má být o mnoho let prodloužen.


Výstup na komín elektrárny skončil smrtí. Záliba v lezení po výškách se včera stala osudnou šedesátiletému muži. Chvaletický komín se stal místem výcviku Policie ČR.


Při skupinovém výstupu na komín chvaletické elektrárny spadl a na místě zemřel.

Akci organizoval Spolek českých komínářů, který sdružuje nadšence zdolávající různé komíny a věže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.