Je zitny chleb zdravy

Pokud dáváte na to, co jíte, měl by být ve vašem jídelníčku zařazený i žitný kváskový chléb. Prozradíme vám důvodů, proč je dobrý a hlavně zdraví. Hlídáte si, co jíte, a v domnění, že to prospěje vaší postavě i zdraví , chroupáte místo chleba „polystyrenové“ chlebíčky nebo krekry? Hodnocení:„Stoprocentně žitný kváskový, špaldový či grahamový chléb je výborný pro vysoký obsah vlákniny v moukách.


Kvalitní kváskový chléb tělu . Celozrnný žitný chléb – obsahuje žitnou mouku, žitný šrot a slupky.

NEVHODNÉ JSOU: Míchaný žitný chléb (např. žitný -pšeničný chléb ) celozrnný chléb. Puppernickel – ve většině je. Samozřejmě je třeba dát pozor při nákupu žitného pečiva, co vlastně kupujeme. Ne každý žitný chléb je jen ze žita. Na žitný chléb se při pečení používá žitná a pšeničná mouka, kvásek, pitná voda, sůl a pekařské droždí.


Obsahuje i více vlákniny a proteinů než pšenice, lepku je ale mnohem méně. Chleba se nikdy nepřejíš, říkávaly babičky. Dobře věděly, že chléb má v pestrém a zdravém jídelníčku nezast.

JAKÉ VÝROBKY LZE VYROBIT S POUŽITÍM ŽITNÉ MOUKY? Tajemství dlouhého života spočívá v tom, že člověk je ,,naprogramován” na 120– 1let života. Avšak také kvůli stravovacím návykům se dožívá mnohem kratšího věku.


K negativním faktorům, které ovlivňují naše zdraví a délku života, patří i konzumace pšeničných výrobků z ,,přešlechtěné” pšenice. Pokud je na prvním místě uvedena pšeničná mouka nebo žitná mouka, nejde o chléb celozrnný (takové chleby to ani nemohou mít uvedeno v názvu, nejčastěji jejich název evokuje zdravý životní styl, např. fitness apod.). Jak působí chléb na naše zdraví aneb důležitých informací, které musíte vědět. Chléb ze supermarketu, který coby základní potravinu jíme den co den, zanechává v našem těle pěknou spoušť a přináší i další nevýhody.


Viníkem je kombinace bílé pšeničné mouky, droždí a chemických přídatných látek. Poradíme vám, na co si dávat pozor a jaké pečivo je vhodné nejen pro dietu, ale také pro udržení hmotnosti a zdravý jídelníček. Existují však i pečiva jednodruhová – např.


Výživově je proto cereální pečivo mnohem hodnotnější a pro zdraví prospěšnější. Vůbec to tak není, ale je nutné si umět vybírat. Jak určitě víte, nejlepší jsou celozrnné výrobky. Dobrým řešením je i žitný chleba, ale co to ostatní? Juntunenové z University of Kuopio podávali devatenácti ženám různé druhy chleba – běžný pšeničný chléb a tři druhy žitného chleba, které se lišily obsahem.


Je to zřejmě tím, že žitný škrob se tráví pomaleji než pšeničný škrob, domnívají se finští vědci. Takže bych chtěla zdůraznit, že půst a hladovka jsou dvě absolutně odlišné věci a půst je chléb a voda, neexistuje půst, který by byl hladovkou.

Už jsme zmínili ten kváskový chléb , to znamená, měli bychom proto, abychom dodržovali zdravý jídelníček, vyhledávat právě tenhle chleba a vyhýbat se těm . Jakkoli je pro naši oblast typický žitný kvas, ideálně z celozrnné mouky, jež má sama o sobě nižší glykemický index a obsahuje velké množství vlákniny, kváskový chléb lze vyrábět také z čisté bílé pšenice. Třeba já mám ráda žitný chléb k rybám, kvasový pšeničný jen tak s máslem nebo džemem, pšenično- žitný se hodí k tlačence,“ vypočítává své chutě oblíbená bloggerka. Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Pečivo je zvlášť pro Evropany nepostradatelnou složkou každodenní stravy.


Snad každý z nás si dá alespoň jeden rohlík nebo housku denně. Energii to poskytuje, hlad to zažene a navíc na namazání housky ke svačině nám stačí minimum času. Nelze popřít, že je to snadná volba. Opravdu dobrý žitný chléb je jako sůl nad zlato.


Takový chléb dokážu ocenit nejen proto, že je chuťově skvělý a ve spojení s máslem, špetkou soli a čerstvými ředkvičkovými klíčky, ředkvičkou nebo jinou zeleninou tvoří prostě harmonii chutí na jazyku, ale také proto, že jeho vliv na naše zdraví je. Jenže podle nutričních poradců ho ke zdraví vůbec nepotřebujeme. Navíc podle studie Vysoké školy.


Legislativa v případě celozrnného pečivo je jasná: musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné mouky. Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné?


Tak tady je odpověď: Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.