Vzdálenost komína od dřevěných konstrukcí

Nejrozšířenější stavební konstrukcí určenou pro odvod spalin spotřebičů paliv byl jednovrstvý zděný komín , nejčastěji s komínovými průduchy velikosti 1× 1mm a tloušťkou zdiva včetně omítky 1mm. Požární bezpečnosti stavby zajišťovalo pravidlo, že vzdálenosti dřevěných konstrukcí od povrchu . Obrázek – Vedení vícevrstvého, kovového kouřovodu pod vodorovným dřevěným trámem stropu v menší vzdálenosti od jeho povrchu než povoluje výrobce systémového kovového komína , ze kterého je kouřovod sestavený. Obrázek – Vícevrstvý kovový komín je vedený teplovzdušnou komorou, . Vzdálenost dřevěných krokví a trámů od komínového pláště.

Změna normy doplňuje do stávajícího znění novou normativní přílohu G „Konstrukční zásady pro styk dřevěných konstrukcí se zdivem . Pokud tato nepřekročí 100°C, můžete být v klidu. Ta říká: všechny nosné dřevěné konstrukce musí být vzdáleny od líce omítnutého a řádně vyspárováného komínového zdiva nejméně 50mm. Komín a přilehlé hořlavé konstrukce.


Jaká je vzdálenost komína od dřevěných konstrukcí ? Požadovaná vzdálenost komínů s keramickým komínovým pláštěm je obvykle mm, u komínů s kovovým komínovým pláštěm bývá vyšší. Předepsanou vzduchovou mezeru mezi pláštěm komína a dřevěnou konstrukcí budovy nelze dodržet při průchodu komínového tělesa hořlavou stropní a střešní .

Stavba komínů řešila v rámci společných ustanovení též podrobně konstrukční zásady pro styk dřevěných konstrukcí se zdivem a komínovým zdive„Všechny nosné dřevěné konstrukce probíhající podél komínového zdiva musí být od jeho omítnutého nebo řádně vyspárovaného líce vzdáleny nejméně 5 . Projekční a realizační chyby systémových komínů. Vymahatelnost plnění podmínek při projektování a realizaci konstrukcí komínů - spalinových cest: Stavební zákon č. Předcházet vzniku požáru lze i správným umístěním komína a dodržováním vzdáleností hořlavých látek a konstrukcí od pláště komína nebo palivového spotřebiče. Minimální vzdálenost dřevěných konstrukcí od povrchu komínového pláště a od průduchu komína určuje výrobce komínového tělesa. Třída odolnosti proti vyhoření sazí se znační Gxx (např.


G50), přičemž index xx je vzdálenost hořlavých výrobků od komína udaná v mm. Pokud odolnost proti vyhoření sazí není ověřená, je na štítku uvedeno označení Oxx. U starších komínůjsou předepsány vzdálenosti dřevěných konstrukcí od komínových průduchů nebo . Všech- ny nosné dřevěné konstrukce musí být vzdáleny od líce omítnutého nebo řádně vyspárovaného komínového zdiva nejméně mm.


Nenosné konstrukce ( dřevěné obložení) musí být ve vzdálenosti nejméně mm, přičemž tato mezera. Pokud se realizuje stropní konstrukce z dřevěných trámů, potom se v místech komínových konstrukcí musí provést výměny u komínových průduchů nebo baterií komínových průduchů. Je pravidlem, že vzdálenost výměny ve stropních trámech od již omítnuté komínové zdi je mm. Významný stavební detail, který zásadně ovlivňuje požární bezpečnost každé stavby je i prostup komína nebo spalinové cesty spalnými konstrukcemi – stropy nebo střešní konstrukcí nebo stěnou.


Zejména v případě moderních objektů se značným podílem hořlavých materiálů, kde se navíc s ohledem na nízkoenergetický či . Komíny do dřevostavby potřebují speciální nehořlavé prostupy a dodržovat bezpečnostní odstupy od hořlavých konstrukcí.

Kovový komínový plášť musí být uzemněn. Totéž platí pro komínové vložky, které přečnívají nad krycí desku komína. Otvory v komíně : Nesmí mít větší průřez, než je světlý průřez průduchu a směrem k průduchu mají sopouchy stoupat.


Sopouch komínové vložky ( kovové ) musí být konstrukčně vyřešený tak, aby kondenzáty . Tah komína je závislý na jeho výšce a poměru vnitřního prŧměru k objemu spalin. Proto jsou v prŧmyslových provozech stavěny vysoké komíny. Průchod stropní konstrukcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.