Kvásek na koláče

Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek , a ohřáté mléko. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Tvarujeme koláče , které klademe na předehřáté plechy a ještě necháme kynout. Kvásek slouží jako základ kynutých moučníků.


Připravuje se z rozdrobeného nebo sušeného droždí.

Droždí rozmíchej ve vlažné. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije. K mouce, cukru a vejcím nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte . Když poté těsto zpracujete (vytvarujete housky, vánočky nebo buchty), zase je položené na plechu vložte do vyhřáté trouby, stačí na minut. A jak nejlépe naplnit koláče , například svatební nebo chodské?


Jako „zkušební“ jsem použila recept na pražské koláčky z kuchařky Anny Drůbkové a osobně musím přiznat, že jsem lepší koláče snad nikdy neměla. Do velké mísy jsem dala 7g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné .

Pepa: iritovat by vás měly spíš ty houpavé teploty venku, ne recept :-) Je jakoby pokračováním kteréhokoliv receptu na kynuté těsto (z internetu nebo tištěné knihy), který začíná slovy:. Nedá se sem psát přesný poměr surovin, každý recept . Uděláme těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče , buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dávám je hned do trouby. Hlavní je, nezapomenout na cukr, v práci mám taky v médiu glukosy, říkám si vždycky a stejně na něj pravidelně zapomínám a pak se divím, že se kvásek neprobouzí. Konečně jsem se shodla s někým s teplotou trouby při pečení koláče , minut 1°C a minut 1°C, mám ráda těsto propečené.


Mysleli jste si, že bez droždí či kypřícího prášku nebo sody neupečete kynuté koláče ? Na scénu se vrací kvásek. Prostý kvásek připravený kvašením žitné mouky s vodou. Navíc si vyzkoušíte, jak pekly . Takže vezmeme z ledničky skleničku s kváskem, v míse rozmícháme vodu s žitnou moukou a přimícháme kvásek.


Jak jsem už psala, kvásek je stejný pro chleba i pro koláče , takže můžete založit kvásku víc a upéct oboje. Podle toho, kolik koláčů a chleba chcete upéct, zvolíte množství mouky a vody na zadělání kvásku:. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 2ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout.


Pozor na sůl, dejte ji na. Na kvásek : droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku.

Mezitím rozehřejeme máslo. Mouku prosejeme na vál, osolíme, přidáme vejce a žloutek, zbylé mléko, cukr, strouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Co budeme na kynuté koláče potřebovat. Co potřebujeme na kynuté koláče.


Do dûlku rozdrobíme drozdf, pfidá- me spetku cukru, PL vlazné vody, pfihrneme trochu mouky a umícháme kvásek. Zakrytou mísu ulozíme na teplé misto a kvásek necháme asi minut kynout. Je však zapotřebí dodržet některé zásady a pak se již těšit na různé koláče , vdolky, koblihy, záviny či šneky.


Na vál dáme mouky, do ní zamícháme sůl, v. Ihned vyválíme, nakrájíme, plníme a ihned pečeme na 1st. Teplé mažeme (namáčíme) rumem s . Podívejte se na video, které vás krok za krokem provede přípravou kynutého těsta, kterého si můžeme udělat buchty nebo koláče. Základem dobrého kynutého těsta je také dobrý kvásek. Ten si připravíme vlažného mléka, přidáme droždí a malé množství cukru krystal. Z droždí, lžíce cukru, trochu vlažného mléka a lžičky mouky si zaděláme na kvásek.


Do mísy si prosyjeme 1g polohrubé mouky, přidáme špetku soli, jeden žloutek, zbytek mléka a rozpuštěných g másla. Přisypeme cukr a přidáme vzešlý kvásek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.