Doba sušení dřeva

Hodnocení přirozeného sušení řeziva. Přirozené sušení může být při dodržení všech zásad a pravidel stejně kvalitní, jako sušení umělé. Energeticky nenáročné , náročné na potřebu vhodné skladovací plochy.


Je-li takovýto materiál o vlhkosti okolo až dodán k umělému dosušení, zkracuje se doba umělého sušení ,. RVD) je vlhkost, která odpovídá dané teplotě a vlhkosti okolního vzduchu.

Výpočet doby umělého sušení). LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA. S ohledem na velmi vysoký podíl vody v dřevní hmotě živých stromů (jádro až , běl až 2 ) a s ohledem na značné tvarové změny dřeva při vysychání je v naprosté většině případů nutné dřevo před zpracováním sušit.


Sušení dřeva je značně sofistikovanou disciplínou, která v různých modifikacích . Doba sušení je závislá na dřevině. Do jednotlivých vrstev hráně skládejte vždy řezivo ze stejného dřeva , stejné tloušťky, pokud možno stejné počáteční vlhkosti. Chceme-li dřevem topit nejen ekologicky, ale i ekonomicky, je zapotřebí, aby bylo dobře proschlé.


Vlhké dřevo nedělá dobře ani našemu kotli, ani naší peněžence.

Jak probíhá přirozené sušení dřeva a jak správně palivové dřevo sušit? Dřevo je hygroskopický materiál, což znamená, že mění svoji . Dřevo sušíme přirozeně (přirozené postupné proschnutí) či uměle v sušárnách. Sušením nejenže dosáhneme stavu, kdy už lze dřevo využít k finálnímu účelu, ale zároveň je chráníme před.


Pro výrobu čehokoliv dřevěného doma je dobré mít dřevo vyschlé, protože suché dřevo se nekroutí, nepraská, a hlavně drží stále stejné vlastnosti. Pokud kácíte nějaký strom s tím, že z něj potom bude stavební dříví, je dobré to provádět v období takzvaného klidu mízy. Výsledkem je vysušené dřevo s malým množstvím prasklin a menším zkroucením , než je tomu u dřeva sušeného vzduchem.


Největší výhodou je ale doba sušení. Samozřejmě, liší se v závislosti na druhu dřeva a požadované zbytkové vlhkosti. Průmyslové sušárny se používají především v odvětvích dřevařského, papírenského, potravinářského, farmaceutického a keramického průmyslu. Při neodebrání řeziva po ukončení lhůty jednoho měsíce od oznámení o vysušení, toto řezivo propadá oproti nákladům za vysušení ve . Víte, jak správně skládat a sušit dřevo do krbů? Dřevo nesmí během sušení přijít do kontaktu s vodou, vždy dejte pozor, aby dřevo neleželo na zemi.


Na dřevo nemyslete na poslední chvíli, ale minimálně půl roku před začátkem topné sezony. Zcela ideální doba sušení je rok pro měkké . Při dosoušení (pod l- 2O vlhkosti) by doba odvětrání měla být alespoň.

Proto doporučujeme nachystat si více dávek na sušení a postupně je střídat. Pro materiál o síle cca 5cPři vstupní vlhkosti nad - u měkkého dřeva : Vsázka : zapnout na cca 3hod. Mikrovlné sušárny řeziva typu DIES. Kde jiní končí, my začínáme ! Sušící zařízení dřeva DIES je zařízení nové generace, využívající novou progresívní technologii dielektrického ohřevu na sušení dřevěného materiálu. Toto zařízení se vyznačuje rychlostí a vysokou účinností sušícího procesu, při zachování vysoké kvality . Finální zpracování však lze zahájit až když dřevo dosáhne vlhkosti na úrovni.


Takovou vlhkost lze dosáhnout pouze při použití speciálních zařízení. Cirkulace vzduchu v sušárně. Jak sušit čerstvé řezivo, abychom mohli prkna používat? Samovolné sušení prken a řeziva je šetrný a přirozený způsob přípravy dřeva ke zpracování.


Pro méně náročné výrobky (venkovní oplocení, drobné zahradní stavby a podobně) stačí kratší doba sušení. Každý čerstvě poražený strom obsahuje velké množství vody, potažmo vlhkosti. Používá se teplota – 100° a doba pařícího času – 48.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.