Bohyně héra

Héra (řecky Ἥρα) je nejvyšší starověká řecká bohyně , patřící do olympské dvanáctky. Je sestrou a zároveň manželkou Dia a patronkou manželství a zrození. Héra je královna bohů a je manželkou a sestrou Dia v olympijském panteonu. Je známá jako bohyně manželství a narození. Navzdory tomu, že je bohyně manželství, je žárlivá a pomstychtivá vůči mnoha milovníkům a potomkům svého manžela Dia.


Tam Héru vychovala bohyně Thetis (jiná verze uvádí, že byla vychována v Arkádii pod Pelasgovým synem Temenem).

Někdy se také uvádí, že Héře dlouho nadbíhal, ale ta ho stále odmítala. Nakonec se proměnil v ucouranou kukačku, kterou si Héra hřála na . Bohyně Héra Héra vynikala svou krásou a mohla se měřit s bohyní Afroditou i Pallas Athénou. Báje vyprávějí, že Zeus našel Héru na Krétě a přiblížil se k ní v podobě kukačky.


Héra si s ním začala hrát , a tu Zeus vzal na sebe svou podobu a zmocnil se jí. Zeus a Héra , Poseidón a Démétér, Apollón a Artemis, Arés a Afrodíté, Hermés a Athéna, Héfaistos a . Héra byla třetím potomkem Titána Krona a jeho ženy bohyně Rheie. I ji spolkl otec Kronos a později spolu s ostatními sourozenci osvobodil Zeus.

Vynikala svou krásou, měla výrazný pohle bělostnou pleť a krásné vlasy. Nejdřív nebeským mýdlem si se . Jako bohyně manželství považuje partnerský vztah za posvátný. A tento vztah jí přináší buď velkou radost nebo velké utrpení. Protože Zeus je velký záletník. Když Héra odhalí další jeho dobrodružství, srší blesky a ohrožuje dotyčnou bohyni či ženu anebo její potomstvo.


Jeho současnou manželkou je Héra (viz dále). Svádí bohyně i smrtelnice. Její ničivost je obrovská. Héra se chová nepřátelsky jak k jeho milenkám, tak k jeho potomkům.


Diovi (skloňujeme Zeus, bez Dia, k Diovi atd.) však neublíží. Naopak doufá, že jej vše časem přejde a vrátí. Jejich nejvyšším vládcem byl bůh hromu a blesků Zeus (v ostatních pádech jeho jméno zní: Dia, Diovi, Diem).


Byl spravedlivým vládcem, ochraňoval poctivost a čestnost. Měl dvě nádoby, z nichž lidem přiděloval podle zásluh dobro nebo zlo. Jeho manželka, bohyně Héra , byla ochránkyní manželství a rodiny.


Jsem manželka i setra Dia.

Mezi mé schopnosti patří měnit a vidět budoucnost. Mými sourozenci jsou Zeus, Hádes, Poseidon, Démétér a Hestie. Také mám děti, jmenují se . I když se mu to nepovedlo, vynesla ho zajeho čin bohyně Hérana oblohu. Heraklesbyl synem boha Dia a pozemské dívky Alkmény. Zeus byl na svého synka hrdý, ale jeho manželka, bohyně Héra , žárlila na Heraklovu matku a chlapci po celý jeho život kladla do cesty všelijaké překážky.


Když ještě ležel v kolébce, poslala k . Tak se stala Héra nejvyssi bohyni. Paridův soud se stal oblíbeným námětem malířů, a ti vesměs citlivě přistupovali k . Obrázek fotografie, snímků a reklamní fotografie. Héra je měsíční bohyně a zároveň vládkyně řeckého panteonu. Je nejvyšší bohyní na Olympu a manželkou slunečního boha Dia.


Dohlíží na přírodní rytmy a běh pozemského času. Má na starosti všechny vodní toky, jezera, řeky a moře. Je ochránkyní žen a manželek, dohlíží na mateřství a plodnost. Aby se bohyně sváru Eris pomstila za to, že nebyla pozvána na svatbu fthíjského krále Pélea a mořské bohyně Thetidy, vhodila mezi hodující zlaté jablko s nápisem Té nejkrásnější!


Začaly se o ně prát manželka nejvyššího boha Héra , bohyně moudrosti a moudré války Athéna a tenkrát . Manželkou Diovou byla bohyně Héra. Zároveň byla i jeho sestrou. Byla nejmocnější bohyní, královnou v sídle bohů na hoře Olympu.


Hestia byla bohyní domácího krbu a ohně. Bohyně rolnictví a dárkyně zemědělských plodin se jmenovala Démétér. Poseidón vládl mořským vodám a svým trojzubcem je dovedl rozbouřit i .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.