Špaldová múka

Triticum spelta, zastarale samopše) je druh rozpadavé pšenice. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším . Známá je také špaldová mouka , vhodná do sladkých i slaných těst. Mouka se dále vyrábí například z ječmene, kukuřice, pohanky, rýže, sóji nebo amarantu. Posledních pět zmíněných mouk jsou mouky přirozeně . Jemná chuť pripomínajúca oriešky prekvapí a dodá radostnú myseľ a poteší i dušu.


Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou? A čo to tá špalda vlastne je? Na všetky tieto otázky sme sa spýtali odborníčky, Márie Novosadovej. Bílá mouka je proto značně ochuzena o významnou část vitamínů, minerálních látek, neobsahuje vlákninu, a proto má tendenci lepit se na stěny střev a může způsobovat zácpu.


V obchodech si můžeme všimnout, že špaldová mouka je oproti té klasické bílé dražší. Zdroj obrázku:. Spolu s okrajovými časťami (klíček, otruby a lepkové vrstvy) dochádza opäť k vyrovnaniu, takže pšeničná celozrná múka – upečená v chlebe – má celkom dobré účinky. Preto sú tiež všetky časti špaldy v pôsobení na človeka rovnako dobré.


Mnoho lidí dosud neví, co si představit pod pojmem špalda. Pokud nenavštěvujete prodejny zdravé výživy, možná netušíte, jaký význam ukrývá toto staročeské slovo. Mícháte do polévky zavářku ze špaldového bulguru? Polykáte špaldové otruby proti zácpě? Svätá Hildegarda z Bingenu údajne raz povedala: “Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy.


Táto celozrnná múka je síce drahšia, no veľmi zdravá. Neobsahuje žiadne chemické látky, ľahko sa trávi a chuťou pripomína oriešky. Organizmu dodáva horčík, vitamíny skupiny B, zinok, mangán, vápnik či draslík. Má inú konzistenciu a schopnosť naviazať tekutinu, preto jej budete musieť . Přečtěte si rady a zkušenosti na téma Špaldová mouka z lidlu. Táto výborná celozrnná múka je vhodná na výrobu cesta na koláče, slané pečivo.


Dodá jedlu špecifickú príchuť. Hladké mouce se v Německu říká glattes nebo feines Mehl. Polohrubé mouce se v Německu říká Instantmehl. Beim Einrühren klumpt es unter anderem absolut nicht wird z. Vyrába sa z nej celozrnná múka, krupica, tzv. Neviete sa rozhodnúť, či si kúpiť chlieb z ražnej alebo špaldovej múky?


Dôležité je, že je múka celozrnná. Ako najstarší predchodca pšenice je špalda ľahšie stráviteľná a preto si ju obľúbili aj priaznivci zdravej výživy. Obsahuje síce nižší obsah lepku ako bežná pšeničná múka, . Krupice a krupička z pšenice obecné a pšenice špaldy, Krúpy a krupica z obyčajnej pšenice a zo špaldy. Mouka z pšenice obecné a špaldy, Múka z mäkkej pšenice a špaldovej pšenice. Hrubá mouka Zlatý klas se hodí na knedlíky.


Průmyslová semolina se využívá hlavně k velkovýrobě těstovin. Obsahují vysoké procento bílkovin a dalších hodnotných . Grahamová múka , špalda , celozrnná pšeničná múka alebo ražná celozrnná múka sú základmi, ktoré patria medzi obilniny. Mnohí odborníci na zdravú výživu vám ich rozhodne .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.