Chipsy z červené řepy v troubě

Chipsy z červené řepy , které snadno připravíme v troubě. Recept na zdravou chuťovku. Do talíře nalijte olivový olej. Jednotlivé pláty řepy namočte do olivového oleje z obou stran. Troubu předehřejte na 190°C.


Na plech dejte pečící papír a naskládejte plátky řepy.

Pečte asi minut, nebo dokud není řepa měkká. Pokud nechcete večer hřešit slanými chipsy , vyzkoušejte moji zdravou variantu - chipsy z červené řepy. Připravte si podle mého receptu chipsy z červené řepy a už nemusíte mít výčitky, že večer hřešíte něčím nezdravým. Plátky řepy si vyskládáme na . Nebo jen na jeden a pečeme na dvakrát). Pečeme cca minut, nebo tak dlouho, dokud nejsou chipsy na okrajích . Skutečnou zdravou alternativu představují sušené zeleninové chipsy připravené jen s minimem tuku a soli.


V domácí sušičce či elektrické troubě s ventilátorem je zvládne připravit každý.

Pokud si chcete pochutnat na opravdu zdravých chipsech , připravte si je doma v troubě. Klasickou kombinací je řepa a celer, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, výborná je i mrkev nebo pastiňák. Postup přípravy zeleninových chipsů je v tomto receptu . Minuly tyzden sme boli na vernisáži a ponukali tam tiez take „nezvykle“ chipsy. Ktore boli inac vyborne.


Nedavam mnozstvo - kazdy podla seba, je to len taka inspiracia, ze nemusia byt vzdy len z brambor. Surovu repu osupeme, a najlepsie „V“ krajacom - japonskou mandolinou nakrajame na . Potravinářský průmysl v žádném případě není hloupý. Správněji řečeno – může si dovolit zaplatit specialisty, kteří umí vyvinout velmi atraktivní příchutě, které naprosto zásadním způsobem zintenzívní chuť vyráběné potraviny.


Mezi hnědými a spálenými je ale úzká hranice, tak poklad v troubě průběžně střežte! Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň. Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí . Mně nejvíc chutnaly vyloženě samotné plátky řepy pečené v troubě a nakonec dosušené po vypnutí trouby zbytkovým teplem - až byly vyložené křehké a křupkavé. Očištěný celer nakrájíme na tenké cca mm plátky. Olej smícháme s kořením a papikou a celer stejnoměrně obalíme.


Přichystáme plech s pečícím. V misce smícháme vodu, ocet a olej. Přidáme nakrájené plátky řepy, důkladně promícháme a necháme minut odležet.

Dáme sušit (sušíme první hodinu na vyšší teplotu a následně snížíme). Chipsy jsou super, podle mě jsou ty zeleninové ještě lepší než klasické bramborové. Už nemusíte mít špatné svědomí, připravte si zdravé křoupání k televizi! Snad každý ví, že bramborové chipsy zdravé nejsou, o zeleninových chipsech se to již tolik neví.


Prodejci a obaly se snaží nalákat zájemce o zdravý. K jejich přípravě stačí vlastnit sušičku nebo elektrické troubě s ventilátorem. Potřeme je olivovým nebo kokosovým olejem a posypeme solí. Platky rozložíme na pečící papír a buď je usušíme v sušičce nebo dáme na minut vysušit do trouby na 190°C.


Pak necháme chipsy vychladnout a podáváme. Položte řepu na kus alobalu – budete ji do něj balit, tak ať je dostatečně velký. Pokapejte ji cca lžící olivového oleje, osolte a opepřete (nejlepší je čerstvě namletý pepř).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.