Domácí marmelády není nikdy dost! A ještě k tomu zdravá, bez cukru ? U nás doma se marmelády a kompoty dělaly odjakživa. Ale vždy se tam přidávalo, na můj vkus, šíleně moc cukru. Když jsem před pár lety začala cukr vytěsňovat z mojí kuchyně, logicky na řadu přišly i .
Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku nakrájíme na velké kousky, dáme do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce . To je v kostce základní recept na zavařování marmelá kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek.
Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru , bez želírovacícho cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní .
Pod slovem marmeláda si většina z nás představí ovoce a hromady cukru. Kdybychom se cukru vyhnuli, je to určitě lepší. Připravit marmeládu bez něj skutečně jde. Zbavíme třešně stopek a ponoříme je na chvíli do vody. Dostanou se z nich případní červy.
Slijeme vodu a čisté třešně vypeckujeme. To je důvo proč jsou zavařeniny s minimem cukru tak háklivé na čisté sklenice i ostatní použité nádobí. Osobně s každou další zavařovací sezonou kupuji novou dřevěnou vařečku,“ konstatuje Vendula, která pracuje jako technoložka u české firmy Sklizeno (zde více o těchto farmářských prodejnách). To by me taky zajimalo, ja zatim kupuju ve zdravych vyzivach ty francouzsky marmelady bez cukru , jsou slazeny jen hroznovou stavou, akorat jsou docela drahy. No když nikdo neodpoví, tak to asi budu muset prubnout.
Jen nevím, jestli na to vůbec najdu čas. Třešně dobře vypereme a odpeckujeme. Přidáme šťávu z jednoho citronu, cukr a dáme vařit na mírný oheň. Sonka a najradšej používam klasický kryštálový cukor. Zatímco Karolí urputně celej víkend překládala, já jsem si válela šunky na Moravě.
Máme to pěkně rozdělený, žejo?
Mám pro vás dnes ve čtvrtek. Spolu jsme je vyzkoušely na jahodách i meruňkách ze subtropů, třešňová nás ještě čeká. Ze zavařování jsem měl vždycky dojem, že se musí jednat o obrovské dávky a že bez zavařovacího hrnce se ani nehnu, ale prt! Zkousela jsem ji ale udelat bez cukru po vzoru mych oblibenych marmelad St.
Dalfour (slazene jen hroznovym sirupem). Nepovedlo se, marmelady . Dorý den, uměl by mi někdo poradit, jak se dá zavařovat, dělat marmeládu, šťávy z ovoce bez cukru ? Speciální finta, kvůli kterému to sem vůbec píšu, je naložení ovoce do cukru předem, což přináší až překvapivé množství výhod. Očištěné ovoce jednoduše zasypete potřebným množstvím cukru , přikryjete . Děsí vás množství cukru, které se při zavařování spotřebuje? Třešňová marmeláda s levandulí. Tak to je dobrý a já je odpeckovával ručně jednu po druhé :-S :-D :-D.
Markéta: Pokud použiješ cukr 3: tak dáváš díly ovoce na díl cukru tzn. Pokud máte v kuchyni teploměr, připravovaný lektvar by měl přesahovat 100°C. Přislazovat marmeládu nemusíte v poměru 1:(cukr:ovoce) a ani 1: záleží na Vaší chuti, ale pak je dobré zvýšit trochu poměr pektinu.
Neznamená to však, že se obejdete bez cukru úplně, má totiž také funkci konzervantu. Právě vrcholí třešňová sezona. Už máte dost bublanin, knedlíků, clafoutis a šťáv z třešní? Zavařování ovoce je v plném letním proudu.
Vyzkoušejte netradiční zdravější verzi marmelády bez cukru a želírov.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.