Domácí šunka z pořadu Jste to, co jíte. Hezké odpoledne všem, Asi před 14dny jsem se po dlouhé době dívala na tento pořakde hubnul mladý řezník,který se zabýval výrobou uzenin bez konzervantů. Na konci pořadu dával recept na výrobu šunky,vypadala velmi dobře. Při vaření domácí šunky se každý může rozhodnout: spolehnu se jen na obyčejnou sůl, anebo v zájmu zachování vzhledu přidám alespoň špetíček řeznické.
Taky jste zkoušeli vařit domácí šunku ? Vepřová kýta 7g (dle velikosti šunkovaru) Voda 1ml.
Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, mějte ale na paměti, že podle toho bude vypadat „mozaika“ vaší domácí šunky. Receptů na šunku je mnoho. Představíme si osvědčený recept na domácí šunku bez separátů, stabilizátorů a umělých barviv.
Můj první pokus – dle Jste to, co jíte … šunka byla našedlá, nešla příliš krájet (ani jedno by mi nevadilo), ale hlavně chuťově nebyla dobrá, měla divnou pachuť. Krizik: V receptu na panenku opravdu to maso po vyndání ze soli oplachuje, na konci komentovala, že to bylo přesolené a zvažuje více to . Mě s tím v jste to co jíte pěkně naštvali, soli, jaksi zapoměli říct, že to byla rychlosůl. Dělala jsem doma, přesně podle jejich receptu , máme i šunkovar.
Vyšlo z toho vařené maso, když jsem to konzultovala s místním řezníkem, řekl mě , že bez rychlosoli to jako šunka nikdy vypadat nebude.
Nejste spokojeni s nabídkou šunek v obchodě? Připravte si domácí šunku. Když jsme viděli v pořadu „ Jste to co jíte “, jak připravovali šunku domácí , hned jsme to zkusili. Výsledek nebyl zcela ideální - chutnalo to jako vařené maso a dost se to drobilo.
K šunce to tedy mělo hodně daleko. V první řadě se všude uvádí, že teplota při . Především to, že v minulém století zase mnoho domácích experimentátorů šunku nevařilo, protože tenkrát šunka chutnala jinak. Ve třetím dílu seriálu se věnujeme výběru šunky. Kolik masa by měla kvalitní šunka obsahovat a které živiny.
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na hodin odležet do ledničky při teplotě 4-° C. Nádobu na výrobu šunku vyložíme mikrotenovým sáčkem a natlačíme do něj odleželé maso tak, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny. Třeba takový salám – k snídani na chleba – kolikrát jste ho za poslední týden měli?
Surovina musí vyjít určitě levněji, a navíc víte alespoň trochu, co jíte. Na konci článku si již můžete prohlédnout online video posledního dílu Jste to, co jíte. Nesmí chybět zajímavý recept. Or How to Make Sausage Links Without a Stuffer.
V pořadu Jste to, co jíte byla jednou domácí výroba dušené šunky , ale Havlíček nakonec říkal, že tam nějaké rychlosoli taky použili.
Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Jste co jíte domácí šunka recepty , které budete milovat. Pořad Jste to, co jíte už rozebírají maminky na webu eMimino.
Nevíte někdo náhodou jak dlouho vydrží takhle uvařená domácí šunka v ledničce? Konečně šunka bez dusitanů, dextróz a kdoví čeho dalšího. První pokus: šunka krůtí.
Na výrobě domácí šunky není vůbec nic složitého a výsledek stojí za to. Jíte jen maso a víte, co jste si do něj dali. Pamatuji si, že když jsem byla malá, naši měli také ohromnou hliníkovou formu na kilogramovou šunku.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.