Jak najít zlato

Koupili jsme si tehdy dvě rýžovací pánve a vyrazili. Naprosto přesně si pamatuji naše zděšení, když jsme po několika minutách uviděli první kousky zlata. Popadla vás zlatá horečka?


JN: Asi právě hned napoprvé. Najít si zlato , to je fascinující.

Jiří Dunovský je vášnivým zlatokopem a rýžování zlata se věnuje poměrně dlouhou dobu. K této činnosti přitom přišel zcela náhodou, když absolvoval své první mistrovství světa v rýžování zlata. Co všechno rýžování zlata obnáší a jaké jsou jeho techniky, se . Cesta ke kameni - Cesta za zlatem.


Geoložka Veronika Štědrá — Když je geolog náhodou i mistrem světa v rýžování zlata , pak určitě také poradí, kde se u nás dá zlato najít a jak na to? Zlato je vpodstatě všude. Zhornin putuje do vody, do rostlin i živočichů.

Některé rostliny jsou dokonce koncentráty zlata a slouží k biochemickému vyhledávání jeho ložisek. V první kapitole tohoto tutoriálu se budeme věnovat tomu jak najít zlato v našich řekách a potocích. Pro rekreační rýžování jsou vodní toky nejvhodnějším místem. Na mnoha místech není problém najít zlatinky (malé plíšky), velikosti kolem jednoho milimetru. Než vůbec vyrazíme k vodě, nejdříve se zamyslíme . Toho zlata na který byla příroda na našem území tak štědrá.


Přesto že zlatonosné potoky a řeky jsou u nás překopané a pře rýžované pořád se dají najít zlatinky a při troše štěstí i zlaté nuggety. Chcete-li s naprostou jistotou vědět, zda je vaše zlato pravé, zaneste jej do klenotnictví a nechte si jeho pravost ověřit. Jedná se o obyčejný aritmetický průměr, který bychom rádi doložili běžným příkladem z houbaření. Tedy, pokud jsou k dispozici údaje o tom, kolik hub se dá za určitý čas najít , odpověď by . Je to kusek od Uničova,tam kde končí Malá Haná a začínají Jeseníky. Naposledy asi ve středověku.


Jsou místa kde se dá najít až zlatinek na pánev (velikosti do mm). Potok je dobře přístupnej,je tam hezký . V první řadě každého, kdo najde třeba křemennou žílu se zlatem nebo zlato v přírodě v potoce, zaujme krásná barva. To je právě velice důležitá věc .

Vám chci povyprávět o jedné lokalitce, kde před námi už starci v potu tváře zlato rýžovali a sejpy na březích potůčku němí svědci této činnosti jsouc. Pokud se chci podívat do míst která neznám, musím se dohodnut s místním, nebo si najít sám. Kraskov – Zamyslete se chvíli nad názvem Kraskov. A tím nemůže být nic jiného než zlato.


Vezměte pánev a rýžujte zlato. Můžete si odnést všechny valounky zlata , které najdete. Rýžování zlata je založeno na rozdílech měrné tíhy zlata , písku a štěrku.


Denně přináší zpravodajství ze světa. Ten přesto stále nejspíš odpočívá hluboko v podzemí. Blanici v okolí Maletic.


Pozdější pokusy o obnovení rýžování, poslední dokonce za německé okupace v okolí Modlešovic ( kde zlato rýžovali již Keltové) prokázaly, že získávání zlata tímto . V konkurenci, kde ti nejlepší z nejlepších dokážou přerýžovat svých dvacet kilo písku za méně než dvě minuty a najít v nich veškeré zlato , je to úctyhodný výkon. Krychlička o hmotnosti kg má hranu dlouhou pouhé .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.