Jak zvýšit otáčky ventilátoru u notebooku

Měl bych otázku, jestli existuje nějaký program (případně způsob), jak by se dal ovládat výkonnost větráku v notebooku. Na stolní počítač na to existuje jednoduchý program SpeedFan, ale na notebook bohužel . Neznate nějaký program na regulaci otáček ventilatoru v notebooku Acer? Všechny notebooky mají vymakané regulátory větráků a vřele nedoporučuju je vypínat a tzv. Už jsem jich viděl spálených dost.


Program na zrychlení větráku neexistuje, jedině zvýšení napájecího napětí.

Najdi si někde v notebooku stabilní 12V větev, někde do boku notebooku si vyvrtej díru, tam přidělej malej potenciometr, a přes něj připoj větrák k těm 12V. V dnešním článku se zaměříme na správné nastavení svého přenosného nebo stolního počítače. Podíváme se na nastavení napětí a výkonu procesoru a dalších komponent, změnu otáček ventilátorů a mnohem více. Ahoj mam vetrak na cpu arctic cooling copper silent 2TC jsem snim spokojen ,ale potreboval bych nejak zvyšit otacky větráku. Ve speedfanu pod titulky Fan Fana Fanmam otačky nulové a notebook se mi zahřívá.


Ikdyž nastavim max rychlos 1 u všech tak mam pořad rychlost ventilatorů 0. Počitač se mi zahřeje na teplotu 93°C a poté se vypne. Prosím poraďte jak mam nastavit aby se ventilatory točili.

To má samozřejmě za následek i snížení energie, což se může hodit majitelům notebooku - jejich baterie vydrží déle. Tento program se stará o automatickou regulaci otáček všech ventilátorů , připojených na základní desce, v závislosti na teplotních čidlech. Když píši třeba ve Wordu, tak procesor se téměř nezatěžuje, ale ventilátor se pouští na ca sec, pak se vypne tak na sec a zase zapne atd. Myslím že by mohl být klidně vypnutý nebo běžet na pár otáček.


Dále by mě zajímalo ikdyž na notebooku nic nedělám, tak pořád hrabe na harddisk? TPFanControl je neoficiální utilitka od troubadixe, která umí dokonale kontrolovat chlazení ThinkPad notebooků. V závislosti na teplotě senzorů čte třeba každou sekundu teplotní hodnoty a . Ahoj, potreboval bych poradit ohledne chladice CPU. Daji se nejak zvysit otacky vetraku chladice ktery ma AUTO otacky ? I kdyz zmemin nastaveni (FULL ON, AUTO) v BIOSU nic se nestane.


Da se CPU chladic zapojit namisto do desky do externiho ovladani otacek na bedne? Když má CPU do 40°C všechny tyto ventilátory se točí na minimální otáčky , po překročení této hranice se zvýší otáčky těchto ventilátorů v závislosti . Byly doby, kdy notebooky od HP byly jedny z nejtišších, ale to možná většina z vás nezažila, protože už je to dávno. Posledních aspoň pět let má HP neustále nějaké problémy s hlučností chlazení, a pokud to není u všech, tak aspoň u většiny modelů.


Ne, že by se nyní ve výrobě někdo chytl za hlavu a . Regulace otáček ventilátorů obecně. Není nic otravnějšího než hlučné chlazení ( u notebooku ).

Jelikož hliníkové či měděné pasivní chladiče a teplo odvádějící trubice heatpipes hluku mnoho nenadělají (tady bychom mohli bez nadsázky říct, že jsou tiché jako myšky), jakkoliv je regulovat je proti zdravému . Kdyz hraju nejakou ru tak bezi stabilne na vyssich otackach coz mi nevadi. Nevadi mi kdyz huci, ale to neustale prepinani je doslova strasny a raji notebook po chvili vypnu nez to poslouchat. Bud nejaky soft co by dokazal chod ventilatoru upravit, nebo udelat nejak at se vetrak toci stale na vyssi. Tento software dokáže monitorovat teplotu (což se u notebooků vidí málokdy), krom toho dokáže měnit i frekvenci procesoru, čímž pomůže ke snížení otáček ventilátoru a celkové hlučnosti. Zároveň vám program zobrazí veškeré podrobnosti okolo napětí a výkonu procesoru.


Krom procesoru si program . Predtym pri prehrievani notebook isiel chladic do otacok jtpre boli stale. Teraz si ventilator len prida a uberie a prida a hned uberie a stale dookola a samozrejme to nestiha chladit. Preto sa chcem spytat ci to neviem nastavit niekde a dvihnut a stabiliovat otacky chladiaceho ventilatora. Jak lze vyčištěním prachu z ventilačních otvorů a komponent snížit teplotu a hluk ventilátoru. Ventilátory v notebooku začínají být hlučnější, protože zvyšováním otáček při zahřívání notebooku snižují teplotu.


Po odstranění prachu se zvýší proudění vzduchu, zdokonalí chlazení a ventilátor bude moci pracovat tišeji. Na tento problém jsem narazil s notebookem Lenovo R50 který se jinak řadí mezi chladnější typy. Nicméně na variaci tohoto problému většinou dřív nebo později narazí každý uživatel notebooku , takže na konkrétním typu tolik nezáleží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.