Kyčelnice žláznatá

Botanická charakteristika: Vytrvalá, 18–30cm vysoká bylina s plazivým oddenkem. Lodyha přímá, nevětvená. Cardamine glandulosa (Waldst. et Kit.) Schmalh. Brassicaceae - brukvovité. Areál: sumediteránní – temperátní s oceánickou tendencí.


Dentaria glandulosa - Botanická fotogalerie - Prohlížení a vyhledávání fotografií rostlin.

Další fotografie z galerie rostlin jsou zde. Kvete na jaře od dubna, ve vyšších polohách i později. DENTARIA GLANDULOSA – kyčelnice žláznatá , syn.


Léčivé účinky: Odvar z květů kyčelnice působí proti kolice a úplavici. Kvete nejčastěji od dubna do května, letos však můžeme kyčelnice. Mapovanie výskytu na Slovensku. Moravou probíhá západní hranice jejího celkového areálu rozšíření.


Jedná se o karpatský subendemit.

U nás roste ve světlých bukových lesích severní a východní Moravy, kde je místy hojně rozšířen, přesto spadá do ohrožených druhů naší květeny. Roste v polostínu na vlhčích, humózních půdách. Výskyt v ČR : pouze na severní a severovýchodní Moravě, roztroušeně až dosti hojně. Nejzápadnější lokality jsou v lese Žebračka (NPR) a v lese Království u Grygova. Bohužel se nám nepodařilo najít produkt kyčelnice žláznatá.


Fialovou zastupují dymnivka plná a dutá, hrachor jarní, kyčelnice žláznatá a cibulkonosná. Zajímavé krajkové žlutozelené květenství má nenápadný mokrýš střídavolistý. A ukryté pod listy zůstávají nenápadné bělozelené zvonečky kokoříku mnohokvětého.


Kyčelnice devítilistá, kterázde také roste, kvete bledě žlutě. Ve společenstvech květnatých bučin, lipových javořin a javorových jasenin rostou v podrostu kyčelnice cibulkonosná, kyčelnice žláznatá , šalvěj lepkavá, svízel vonný, ostřice lesní, vraní oko čtyřlisté, ostřice oddálená, čarovník pařížský, čarovník prostřední, vrbina penízková, žindava evropská, strdivka jednokvětá a další. Dobrý den, jsem rá že jste se zastavili na mých stránkách, které jsou jak už jste si jistě všimli především o focení přírody. Stačí otevřít a budeš v obraze. Municipality of the city Ostrava.


All rights reserved - use of content . Zdroj: Úřad městyse Dřevohostice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.