Duálové tvary test

Používá se ve vyjádření některých párových částí těla: ruce, nohy, oči, uši a jejich zdrobněliny. Tytéž zvláštní tvary mají číslovky dva, dvě a oba, obě (viz níže). V čísle jednotném mají tato slova zcela pravidelné tvary podle náležitých vzorů, . Test : Podstatná jména pro pokročilejší. V tomto testu si můžete vyzkoušet své znalosti o podstatných jménech.


Test je svou náročností určen spíše starším žákům a studentům.

Co se toho hlídání týče, je to. Anotace: Pracovní list k tématu duálové skloňování. Děti doplňují po nastudování výkladu z České mluvnice odborný text s vynechávkami, potom procvičují nejprve pasivně, potom aktivně správné duálové tvary u určitých slov. Klíčová slova: duál, duálové , dvojné skloňování, tvary slov, rukama, nohama, ušima, očima. Stačí otevřít a budeš v obraze.


Jaký druh nepatří do druhů číslovek? Jak se nazývá dvojné číslo? Jaký slovní druh z nabídky je ohebný ? Pomocí vyhledávacího okna pak už snadno dohledáte všechny požadované tvary.

Test na tuto problematiku najdete např. Poslední výklad a test zaměřený na podstatná jména pro vás i tentokrát připravila redakce iDNES. Duálové tvary -ruce,uši,nohy,. Kdysi dávno měla čeština i tvary duálové (signalizující výskyt v počtu dva, např. žádný nemůž dvěma pánoma sloužiti), avšak toto dvojné číslo zaniklo někdy . Z čeho se skládá lidské tělo b 2. Rukám a nohám se říká celé tělo se skládá z kostí, které tvoří 3. V ústech máme a , oči nám chrání a 6. Krev vyrábějí , čistí ji potravu zpracovává 2. Doplňte správné duálové tvary b 1. Zobrazit Stáhnout, Prezentace - duálové tvary , 3kB, verze 3. Hyperkorektní dvěmi či obecné tvary dvouch, dvoum jsou nesprávné.


Struktura: a) Odchylky od skloňování – duálové skloňování. Názvy párových orgánů lidského těla mají zachované některé tvary staročeského duálu, v množném čísle se vyjma jmen ruka a noha skloňují podle vzoru moře. Skloňování podstatných jmen (Čeština). Autor: Robin Balon (anonym).


Dám si vepřové maso s (hranolky). Tento muž se zabýva záhadnými (smrti). Právě u číslovek dva, oba se projevuje jejich starobylost, jejich formy zachovávají tzv.

Milí šesťáci, ve středu si napíšeme krátký test na duálové tvary (ruce, nohy, oči, uši) atd. Trénovali jsme v několika hodinách, tak si projděte zápisky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.