Cerna ryze

To nám potvrzuje i její lidový název zakázaná rýže. Je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínu E, B B B vlákniny, . V posledních letech se velmi často mluví o takzvaných superpotravinách čili o potravinách, které mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo jiné se traduje, že šlo o jídlo, které z ohledem na naprosto.


Po uvaření má krásnou nafialovělou barvu a oříškovou chuť. Doporučujeme míchat s bílou rýží.

Objevte novou ingredienci do vaší kuchyně. Zakázaná“ černá rýže není zatím příliš populární na rozdíl od rýže klasické či hnědé. Tato rýže je však starobylou plodinou, která vám přináší skvělé výživové hodnoty. Kromě toho je její barva opravdu netradiční a můžete z ní vykouzlit zajímavé a zdravé pokrmy.


Já osobně mám černou rýži vždycky po ruce, protože ji ráda dělám na sladký způsob s kokosovým mlékem na snídani. Je to příjemná změna a zároveň vám dodá zase trošku jiné živiny. Zároveň po srovnání s bílou a celozrnnou rýží . Přece nebudu platit za nějakou obarvenou rýži.


Po chvilce hledání jsem už věděla, že se černá rýže stane mým kamarádem.

Podle literatury je tento druh rýže konzumován v Číně, Japonsku či Korey již velmi dlouho. Je skvělým bojovníkem proti rakovině i většině zánětlivých pochodů v těle. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, prospívá při srdečních chorobách a detoxikuje organismus. Nejčastěji zmiňované jsou antokyaniny, které mají silné antioxidační schopnosti.


Podle výzkumů obsahuje jedna lžíce otrub z černé rýže více antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom má méně cukru, více. Vzhledem k tomu, že jsme v našich podmínkách dlouhodobě zvyklí na bílou rýži, často nám uniká, že existuje řada dalších druhů. To se ovšem v posledních desetiletích začíná měnit. Exotická černá rýže je bohatá na antioxidanty antokyany. Tato celozrnná rýže soutěží s antioxidační silou čerstvého ovoce.


Nová studie publikovaná na 240. Amerického chemického koncilu potvrdila, že jedna lžíce otrub černé rýže (ekvivalent lžic vařené černé rýže) obsahuje to samé . Její chuť je lehce nasládlá. Používá se jak do slaných, tak i sladkých jídel. Na talíři v kontrastu s bílou rýží vypadá velmi zají. Vláknina v černé rýži pomáhá předcházet zácpě, nadýmání a dalším zažívacím problémům.


Právě díky vysokému obsahu vlákniny je černá rýže vynikající na trávení. Pomůže zejména při zácpách, protože usnadňuje pravidelné vyprazdňování. Dále se tato exotická surovina doporučuje v případě, že dětem chybí železo.


Jestliže jste znudění představou rozvařené změklé bílé rýže a chtěli byste si zdravě zpestřit přílohu, černou rýži mohu jen doporučit.

Koupit se dá většinou v asijských potravinách, a protože jí do přílohy přidáme jen malou část, nebude toto zpestření ani tolik finančně náročné. Dnes jsme si pro vás připravili nevšední recept na rizoto z černé rýže. Nerone je odrůda organické hnědé rýže , pěstované v Itálii.


Zrnka jsou černá a lesklá, protože je rýže na povrchu je bohatá na pigmenty. Má perfektní využití v kuchyni, ideální je pro přípravu rýžových salátů. Oproti bílé rýži ji vaříme o . Přílohu podávám vychlazenou z lednice. Půlka várky (bez čedaru) obsahuje 3kCal, g tuků, g bílkovin, g sacharidů .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.