Jaké pečivo je zdravé

Poradíme vám, jak poznat zdravé pečivo a jaký rozdíl je mezi pečivem cereálním, vícezrnným nebo celozrnným. Zjistěte jaké jsou rozdíly v celozrnném, vícezrnném, bílém a grahamovém pečivu. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně g).


I taková maličkost jako správný výběr pečiva nám pomáhá žít zdravě ! Poradíme vám, na co si dávat pozor a jaké pečivo je vhodné nejen pro dietu, ale také pro udržení hmotnosti a zdravý jídelníček.

Není se ale třeba bát, jde na rozdíl od bůčku o zdravé tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a nemají v sobě cholesterol, proto je jejich konzumace vhodná pro . Nejdůležitějším kritériem při výběru pečiva je obsah vlákniny a obsah sodíku. Zdravé pečivo obsahuje co nejvíce vlákniny a co nejmenší podíl sodíku. Vláknina je pro člověka velmi důležitá, přestože neslouží jako zdroj energie. Dobře sytí, pomáhá tedy při hubnutí a má přínos i pro diabetiky, zpomaluje . Jedním z nejčastějších omylů je , že při hubnutí můžeme spořádat neomezené množství ovoce.


Vždyť už odmalička máme zafixované, že ovoce je zdravé a máme ho jíst co nejvíce.

To si myslela i účastnice našeho projektu Hubneme pro zdraví Markéta (let): Teoreticky mám zásady hubnutí nastudované . Pečivo , těstoviny, kuskus. Co když si s námi potravinářský průmysl natolik zahrává a opíjí nás svými výrobky tak důmyslně, že ztrácíme přehle co je vlastně opravdu zdravé ? Nezapomeňte jíst zdravé tuky a přiměřené množství bílkovin, jinak budete mít hla chutě a vaše tělo bude strádat. Nicméně ale platí, že když držíte dietu, měli byste pečlivě vybírat, jaké pečivo jíte. Obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zdravé životosprávy a při redukci hmotnosti, ale jeho energetická hodnota je však shodná s běžným bílým pečivem,“ říká Hana Málková. Co ale konkrétně obnáší?


Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij- zdravě. Nejlepší pečivo či chléb je bezesporu ten doma vyrobený, přesně víte z čeho je a jaká je jeho kvalita. Domů Zdraví a životní styl Zdravá výživa Které pečivo je vhodné pro hubnutí? Když se zahledíme na tabulku,. Při dnešním zrychleném životním stylu je tou nejjednodušší přílohou a většina lidí si bez něho nedokáže představit snídani, svačinu či večeři.


Ale podle čeho se máme orientovat, podle čeho si vybrat skutečně zdravé a kvalitní pečivo a chléb? Zásadní výhodou je celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám bílé pečivo z pšeničné mouky nedodá. Bílé pečivo nám dodává pouze energii, celozrnné pečivo navíc vlákninu, řadu vitaminů a minerálních látek.

Zdravě hubnout a dokonce ani nezdravě . Tím je bílé pečivo lehčeji. Co se týče dětmi oblíbených snídaňových cereálií nebo müsli, je třeba pečlivě vybírat, jaké koupíte. Ve většině článků o zdravé výživě a hubnutí se píše o tom, jaké pečivo má člověk jíst, aby měl vyvážené menu a netloustnul. Je ale tmavé pečivo ze supermarketů opravdu celozrnné, a tedy zdraví prospěšné? Ptali jsme se odborníků!


Obchody jsou plné tmavého pečiva, ale najít mezi ním celozrnné je skoro nemožné. Jestli jste se rozhodli žít zdravě a dopřát si něco čerstvého, celozrnného k snídani, pak se připravte na dlouhý výlet. Vyrazili jsme a na vlastní kůži si vyzkoušeli, kde a jaké celozrnné pečivo seženete v běžné síti.


Právě proto bychom si měli vybírat jen to kvalitní, které našemu tělu bude nutričně prospěšné. Dnes je doporučováno hlavně celozrnné pečivo. Při čtení etiket najdete však i pečivo cereální, grahamové, vícezrnné. Přinášíme shrnutí, jaké má výhody, jaké nástrahy na nás mohou číhat, a zda po něm můžeme zhubnout. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?


Může nám připomínat chuť oříšků a nebo chutná po těch. Laicky řečeno je udržuje zdravé. Kdo z toho má poznat, jaké pečivo právě kupuje? Okolo nás slyšíme nebo čteme, že bychom měli zvyšovat příjem celozrnného pečiva a omezovat konzumaci pečiva bílého. Nejlépe bílé pečivo zcela za celozrnné pečivo zaměnit.


Avšak už slovíčko bílý je velmi zavádějící. Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.