Nedávno jsem tu psala o zelené kávě a jejích blahodárných účincích na zdraví i hubnutí. Kamarádka mi při debatě o tomto článku prozradila, že má dobré zkušenosti nejen s ní, ale také s žaludovou kávou. Ano, existuje a zdá se, že jde o velmi . Oloupané, sušené plody dubu – žaludy můžeme s úspěchem použít jako podporu při léčbě srdečních onemocnění, například anginy.
Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy.
Na rozdíl od ní neobsahuje dráždivý kofein, posiluje srdce, krevní oběh i trávení. Slovany dávno před příchodem kávy, a to nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro její protizánětlivé a dietetické účinky. Posiluje žaludek, játra i slezinu a je tak vhodná při zažívacích problémech a oslabení organismu. Můžeme si ji ale dopřát i když nás nic netrápí.
Existují dva způsoby, jak si žaludovou kávu připravit. Oba mají posilující a zdraví prospěšné účinky. I Zalijeme polévkovou lžíci sekaných žaludů 2ml vroucí vody, minut vyluhujeme v zakryté nádobě, scedíme.
Pijeme lx až 2x denně při chudokrevnosti, nočním pomočování a lámavosti . Dnes se s žaludovou moukou nejspíše nesetkáme. Naproti tomu žaludová káva má své uplatnění dodnes. Obsahuje vysoký podíl tříslovin, které pomáhají proti průjmům i proti nadměrnému pocení a na pokožku mají protizánětlivý a stahující účinek. Dále má silný dietetický účinek , tedy účinek odpovídající . Zatímco pro naše babičky byla dříve rozhodující nízká cena a dobrá dostupnost, dnes jsou pro zákazníky důležité především zdravotní účinky. Melta je totiž díky obsahu.
Vzhledem k tomu, že nejde o úplně levnou záležitost, by mohla být žaludová káva pro leckoho velkým zklamáním. Slovany ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro významné dietetické účinky. Obsahuje hodně bílkovin, škrobů a tříslovin a díky hutnému nálevu zasycuje. Opražené kousky kořene zalijte horkou vodou a po pár minutách vyndejte.
Nápoj má zajímavou chuť, je násladlý, ale s mírnou příchutí hlíny a silně kalný. Rozhodně není můj oblíbený. O žaludech jsme dlouze psali TADY.
Schválně jsme si žaludovou kávu. Pravdou je, že to zabere pár dní, ale výsledek stojí za to, .
Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů z Kroniky Ztracené stopy. Tříslovinná voda má antiseptické a antivirové účinky , může se použít na omývání vyrážek, nožních plísní, popálenin. Dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy byla žaludová káva populární hlavně u slovanských národů, o významu žaludů v lidské potravě ale psali již římští . V dobách našich babiček bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka nebo pražená zrna ječmene, špaldy či žita.
Slované hovoří o její lahodné chuti, ale zřejmě neměli jazýček tak zmlsaný, protože nám připadala ostrá, hodně zemitá, trpce hořká a dřevitá – prostě žaludová. Byla užívána při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu nebo po nemoci. Byla užívína při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu . Problém s touto moukou je ale jediný. Nápoj z pražených žaludů údajně popíjeli už staří Slované.
Prý má léčivé účinky při střevních potížích a podrážděném žaludku. Neobsahuje kofein a rovněž se jedná o poměrně vydatný nápoj, který dokáže zasytit. Popíjet ho můžete klasicky s kravským či sójovým mlékem a případně ho . Sběr žaludů není nic nového, ty už se sbírají leta, ale napadlo vás je někdy upražit a připravit si tak šálek lahodné kávy nebo je rozemlít na mouku?
Díky svému složení mají hned několik příznivých účinků na lidské zdraví. Obsahuje veľa bielkovín, škrobov a trieslovín a má významné zdravotné účinky na organizmus. Okrem toho posilňuje organizmus, bráni nadmernému poteniu, .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.