V české kuchyni jsou brambory jednou z vůbec nejprotěžovanějších potravin. Lidé je milují v roli chutných příloh i jako základ celé řady pokrmů. Jestlipak víte, jak je správně skladovat … třeba v paneláku ? Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor , lidé si také z nich dělají zásoby na zimu.
Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Patříte také k těm šťastlivcům, kteří vlastní zahradu a pěstují si na ní kromě ostatních plodin i brambory ?
Pak si na této základní potravině určitě rádi pochutnáváte i jindy mimo sklízecí období. Jak to ale udělat, aby brambory vydržely i přes zimu, nezplesnivěly a uchovaly si všechny prospěšné látky? Brambory – chutná příloha a základ mnoha pokrmů. Jejich cena a kvalita je závislá na jejich odrůdě, době sklizně a hlavně uskladnění. Jak zajistit, abyste se radovaly z kvalitních brambůrků, salátů, hranolků… co nejdéle?
Zkusme se „projít “ správným uskladněním brambor. Mohlo by se zdát, že v dnešní době je téma skladování brambor v domácnostech tak, aby co. Svěží mrkev v paneláku.
Léta jsem se trápila s optimálním skladováním ovoce a zeleniny přes zimu v bytě, potažmo na zahradě. To, co nabídne vlhčí sklípek, se jen těžko napodobuje, a proto je skladování brambor v paneláku velmi obtížné. Tamní sklepy jsou zpravidla příliš teplé a suché.
Třeba ve sklepě lze vytvořit nějaký box a alespoň tu vlhkost tam udržovat. Lidé to zkouší také na balkonech, ale tam je . Jak část úrody nejlépe uchovat na zimu? Které odrůdy má smysl skladovat a jak? Jejich přílohová hvězda mezi mladší generací sice pohasíná a nahrazují ji těstoviny všech tvarů a barev, přesto zůstávají nepostradatelnou surovinou pro řadu šikovných, levných a výživově hodnotných jídel. Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2-týdny vydýchat v suchu a teple.
Teplota při uskladnění brambor nesmí být nižší než °C, jinak brambory zesládnou. Ale není možné, skladovat je zde dlouhodobě . Pytel k ekologickému skladování brambor v domácnosti - doma v bytě nebo v paneláku. Přírodní cestou zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Jenže kam je vůbec dát a jak jim zajistit ty správné podmínky pro uskladnění? V obchodech i na trzích najdeme pytle brambor či jablek a nejednomu z nás některé druhy zachutnají a chtěl by se jimi zásobit na zimu.
Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné? Probíhá doba, kdy rádi čerpáme z uskladněné úrody, kterou nám zahrada v loňském roce poskytla. Skladování ovoce a zeleniny má však svá pravidla, která nám pomohou udržet plody co nejdéle v dobré kvalitě.
Pokud neoplýváte žádným pozemkem, ale toužíte si pochutnat na domácích bramborách , zkuste si je vypěstovat v sudu nebo pytli. Jak správně skladovat a používat olivový olej. Zajímá Vás, jak skladujeme brambory. Pak byste měli pamatovat hlavně na to, že bramborám nesvědčí skladování v suchu.
Ze stejného důvodu nejsou pro uskladňování brambor vhodné panelákové byty. Když je vykopete na zahradě. Tma je pro skladování brambor zásadní. Necháme-li je na světlém místě, začnou za poměrně krátkou dobu zelenat, což je následek nadměrné tvorby solaninu. Ten je jedovatý a může vyvolávat zažívací obtíže.
Bude-li na stanovišti tepleji, začnou. Pokud jde o velikost, pro uskladnění ovoce a zavařenin by měl mít sklep plochu alespoň tři až pět metrů čtverečních, pro brambory a zeleninu postačí i menší, ale oddělený. Pokud to není možné, dejte zeleninu alespoň do opačného kouta, nežli je ovoce, a přikryjte ji lehkou textilií nebo papírem.
Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Chladno jim spíš škodí .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.