Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou. Do mouky zamícháme sodu a smícháme s vejci. Plníme do dobře máslem vymazaných (až nahoru) formiček. Formičky naplníme jenom do čtvrtiny, hodně nabudou ! Já jsem je pekla minut .
Dáme péct do vyhřáté trouby. Babička totiž pekla rakvičky , čili vandličky, jak podle své kuchařky říkala, ve formičkách na velké pracny. Převařit máslo – recept nabízí dvě možnosti, tou druhou je kakaové máslo. Z hmoty tvoříme malé kopečky – pozor, nafouknou se – a sušíme je v troubě při 1stupních s cirkulací vzduchu.
Rakvičky vždy byly tradičním dezertem po nedělním obědě v cukrárně a jsou tu s námi již z minulého století. I když jsem se snažila zjistit něco blíž k. Staré tradiční recepty také uvádějí jako jednu ze surovin specifický prášek na pečení - cukrářské droždí (tzv. amonium).
Fajn, neměla jsem nejmenší ponětí, . Už to ale zdaleka nejsou ty rakvičky lehoučké jako vánek… Co se s nimi stalo? Odpověď je jednoduchá: Výrobci totiž do těsta přidávají mouku, zatímco recept našich babiček nikdy žádnou neobsahoval! Jen čistě žloutkovou pěnu s cukrem a trochou citrónové šťávy.
Zkuste je podle našeho původního . V míse utřeme do pěny žloutky, polovinu cukru a amonium. Necháme přes noc v chladničce. Další den přidáme zbylou polovinu cukru, mouku a. Recept , podle kterého se vám Rakvičky bez formiček zaručeně povede, najdete na Labužník. Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů.
Nadpis: Re: kvasnice amonium. Existuje recept s amoniem , dokonce se pak rakvičky pečou bez formiček. Ale není to žádný zázrak. Jen si teď nemůžu vzpomenout, kde jsem ten recept našla a dokonce vyzkoušela.
Možná si vzpomenu, pak ho sem napíšu.
Ušleháme do pěny ve šlehači žloutky, polovinu cukru, vanilkový cukr a necháme přes noc uležet v chladnu. Druhý den přidáme zbylý cukr, mouku a smícháme v těsto. Z něho vyválíme plát o tlouštce asi mm. Těsto dáme do vymazaných formiček na rakvičky.
Zprvu pečeme zprudka v troubě předehřáté asi . RAKVIČKY ZMIZELY RYCHLOSTÍ BLESKU,VŠICHNI BYLI NADŠENÍ,PŘÍŠTĚ DĚLÁM Z DVOJITÉ DÁVKY,CHTĚJÍ JE I NA VÁNOCE,PROSTĚ KONEČNĚ MÁM SUPER RECEPT ! POTŘEBNÉ PŘÍSADY NA KOUSKU: Dg moučkového cukru, vanilkový cukr, žloutků, celé vejce, lžička solamylu. POSTUP PŘÍPRAVY Také se. Měla jsem recept po babi s amoniem. A místo gramů jsem dala 5 . RAKVIČKY POTŘEBNÉ PŘÍSADY První fáze-žloutků,2g cukru moučka,kávová lžička AMONIA ( běžně k dostání v drogerii- cukrářské droždí) Druhá fáze 1g cukru moučka,g hladké mouky. Milovníci rakviček se šlehačkou, dávejte pozor!
Recept na žloutkové cukroví, které, když si ho třeba polijete trochou vaječného koňaku a ozdobíte šlehačkou, dostane zase jiný rozměr. Pokud nemáte zkušenosti s amoniem , nebojte, koupí se snad v každé drogerii, jen při pečení a hlavně po otevření dvířek . Příprava těsta ani obstarání surovin vás nerozhodí z předvánoční pohody, jediné, na čem se můžete zaseknout a vyvztekat, . Mám recept bez amonia, ale je to lité těsto. Vlastně jsou to spíš urničky, jak je nazvala moje kolegyně.
Bohužel se nepovedly , vylezly z košíčků a uvnitř byly syrové. Další várka macarons a další tři žloutky navíc - druhý rakvičkový pokus. Recept jsem tentokát vzala ze své kuchařky - jsou tam dva.
Jeden s amoniem a dvanáctihodinovou čekačkou a . Příprava receptu Žloutkové rakvičky : Večer utřeme žloutky s cukrem a amoniem. Ráno přidáme cukr, mouku a zpracujeme těsto, které tence vyválíme a plníme do maličkých formiček.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.