Staročeský trdelník , zní to lákavě, lidé se rádi vracejí ke starším a ověřeným recepturám. Tady vás ovšem zklameme, trdelník není český. A už vůbec ne staročeský.
Jde jen o marketingový tah. Odkud skutečně dutá pečená roura pochází?
Trdelníky se na česká tržiště dostaly celkem nedávno ze Slovenska a . Tato skořicová dobrota se u nás peče snad jednou týdně. Terezka miluje trdelníky. Včera kluci marně čekali na jedné akci ve frontě na trdelník , tak jsem po návratu vše naházela do pekárny, pak namotala na . Tradiční staročeská pouťová pochoutka. Trdelník můžeme také posypat mletými oříšky a naplnit ho vanilkovou zmrzlinou. Kateřina Zinková, Čáslav.
Ingredience: 70g másla, 70g sádla, 30g cukru, žloutků, 3ml mléka, polohr.
Upečte si ten nejlepší domácí trdelník. Recept je velmi jednoduchý a nepotřebujete mít doma ani stroj na trdelníky. Tato tradiční pochoutka je velmi dobrá. Video vás presvedčí, že si obľúbený trdelník môžete spraviť aj sami. Trdelník je oblíbenou pochoutkou Čechů, hodně z nás si ho dává na trzích.
Jenže tam stojí až korun. No a to leckoho přejde chuť. Láďa Hruška vám poradí, jak si udělat jeden jen za korun. Trdelníky nás lákají svou vůní už na každém jarmarku a málokdo jim odolá. Název staročeský trdelník zní sice lákavě a slibuje tradiční českou pochoutku, ve skutečnosti ale trdelník pochází z Maďarska, kde je znám pod názvem Kürtőskalács a vyrábí se zde už.
Vyzkoušejte také domácí recept na estonský kringel neboli skořicový pletenec, který je trdlu chuťově velmi blízko: . Je přizpůsobeno k pečení velkých (malých) trdelníků za minut a je vybaveno elektrickým vytápěním s automatickým otáčením válců-trdel. Výrobce ke stroji nabízí recepty. To jenom dodávám pro úplnost k dokreslení současného komerčního využití . Krásně vonící trdelníky každý většina z nás zná z pouté. Dnes si tradiční staročeský trdelník můžete vyzkoušet upéct doma.
Nadpis: Re: Staročeské trdlo neboli trdelník.
Dobry den ja bych chtel nekoho pozadat o recept na staroceske trdlo ,prtoze jsem ho mel na vanocnich trzich v praze a chtel jsem to viskouset i doma. Jedná se o sladkou těstovou specialitu ze Slovácka. Její výroba má dlouholetou tradici a dnes již patří mezi naše chráněné gastronomické skvosty. Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi minut kynout.
Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Je vám líto, že si nemůžete sladkým horkým pečivem zpříjemnit zimní procházku ? Je to snadné a možná vám tak zachutná, že ho přidáte do seznamu oblíbených moučníků.
Vždyť recept na tuto pochoutku, která se peče na trdlech – dřevěných, stále se otáčejících tyčích – nad otevřeným. Ingrediencie: 70g masla, 70g tuku, 30g cukru, žltkov, 3ml mlieka,polohr. Ak si chcete upiesť domáci trdelník skúste to napr.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.