Jak vyčistit stříbro

Trápí vás zčernalé stříbro ? Podívejte se na tipy, díky kterým můžete vyčistit zašlé šperky a příbory levně doma. Stříbrné řetízky, náramky a další předměty vlivem času černají. Je to způsobeno přítomností sulfidu stříbrného.


Pokud vám stříbro zčerná, není třeba zoufat, existují osvědčené postupy, které zvládnete sami, aniž byste museli chodit do zlatnictví.

Ovšem nutno dodat, že i tak bude stříbro (byť výrazně pomaleji) oxidovat. A dříve nebo později bude nutné zčernalý stříbrný šperk vyčistit. Metod jak na čištění stříbra je celá řada.


Od kartáčku a zubní pasty až po různé chemické a fyzikální reakce (jednu popisujeme níže). My však doporučujeme používat spíše běžně . Ačkoliv se nám to může zdát absurdní, tak ještě přibližně před dvěma sty lety se vyskytovalo minimálně a proto i pravidelné čištění nebylo nijak obvyklé. Sirovodík, který se nachází v ovzduší je právě oním rošťákem, kvůli kterému musíme stříbro jednou za čas čistit.


Mnozí z nás mají doma stříbrné šperky zašlé a zčernalé časem.

My vám nabízíme jednoduchý, rychlý a levný domácí postup. Potřebovat budete jen pár věcí, které určitě máte doma. Tento způsob čištění je možné použít i na další . Jak vyčistit stříbro doma. Sepsal jsem pár ra jak vyčistit stříbro.


Vyčistit stříbrné příbory nebo šperky je zcela jednoduché. Tento nebezpečný způsob čištění šperky nejen poškrábe, nevyčistí záhyby a malé štěrbinky, ale také šperky často zežloutnout. Já mám osvědčenou metodu jak stříbro vyčistit, aniž by se poškodilo. Budeme potřebovat: Starý hrneček, alobal a kypřící . Přečtěte si rady a zkušenosti na téma jak vyčistit stříbro.


Doma nějak vyčistit nebo si s nimi poradí jen. Ale pozor – následující rady jsou použitelné pouze na pro čisté stříbro ! Zašlé a špinavé stříbrní předměty a šperky můžete vyčistit několika způsoby. Můžete použít obyčejnou zubní pastu, dále třeba ocet a jedlou sodu nebo zkusit čištění pomocí jedlé sody a Alobalu.


Stříbrné náramky, náušnice, prstýnky a jiné šperky, stejně tak jako příbory a jiné předměty časem vlivem přítomnosti sulfidu stříbrného černají. Neznamená to, že jsou tak nenávratně zničeny. Pokud vaše stříbro zčerná, snadno jej zvládnete za pomocí osvědčených babských rad vyčistit a navrátit jim jejich .

Bohužel je stříbro také vcelku křehké a snadno se na něm vytvoří skvrny, škrábance, nebo patina. Dejte kousek alobalu do misky se stříbrem, nebo můžete použít mysitčku vytvarovanou z alobalu. Na stříbro nasypte jedlou sodu na pečení a zalejte horkou vodou, popřípadě nechte povařit. Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit.


Všechno, co k tomu budete potřebovat, . Je to inspirace z pořadu Máte doma uklizeno. Budete potřebovat: - misku - alobal - sodu - vroucí vodu - a samozřejmě stříbro, které potřebujete vyčistit :-) Do misky vložte alobal. Zasypte sodou (asi pol. lžíce).


Vzhled zčernalých šperků odradí každého. Ale není třeba je hned házet do koše. Jejich čištění je docela snadné.


Možností je spousta, některé způsoby jsou velmi šetrné, jiné zase rychlé a účinné. Můžete si vybrat, zda zaplatíte odborníkovi (nejčastěji tyto služby poskytují klenotnictví), anebo budete investovat do nákupu vlastní čističky. Stříbro je na čistém a suchém vzduchu stálé.


Záleží hlavně na tom, kolik stříbrných předmětů máte a jak intenzivně je používáte. Ceny čističek se pohybují od 5do .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.