Když vezmeme 1g syrových špaget, po uvaření už to nebude 1g – nasáknou totiž vodu. Domnívám se, že hrnek, sklenici a lžíce máme doma všichni, a tak je zapojíme do našeho hubnutí. I při přípravě ovoce a zeleniny dochází při čištění, škrábání a loupání ke ztrátám.
Když si koupíte půl kila brambor , tak ve výsledku budete dávat do hrnce 3g. Samozřejmě se jedná o průměrné ztráty, tedy slupka pryč, bubák pryč, jadřinec pryč, případné modřiny pryč, potlučeniny pryč, nějaká ta tekutina .
Samotná restaurační porce . Další dobrou zprávou pro osoby, které snižují svoji hmotnost , je skutečnost, že brambory nemají vysoký sytící index. Vaření brambor ve slupce ( po uvaření se mohou oloupat a jíst bez slupky) podstatně tyto nutriční ztráty snižuje. ZVÝŠENÍ HMOTNOSTI NĚKTERÝCH POTRAVIN VAŘENÍM (průměr). Potravina, 1g po uvaření váží g, o které se zvyšuje hmotnost , na 1g potraviny vařené potřebujeme g. Fazole bílé suché, 25 15 40. Hrách zelený suchý, 22 12 46.
Když je v receptu dkg vařených brambor , můžu navážit dkg syrových brambor a uvařit je?
Budou vážit po uvaření stejně? Smažené bramborové hranolky. Zeleninové saláty (včetně nálevu). Kompoty (včetně nálevu). Při převážení výrobků krájených a kusových je povolena tolerance u . Pokud nemá člověk žádné zdravotní omezení, jsou pro něj brambory velice vhodnou potravinou.
Přes hmotnosti brambor je tvořeno vodou. Proto mají brambory nízkou energetickou hodnotu. V syrové podobě mají suroviny obvykle vyšší energetickou hodnotu, než když jsou uvařené. Příkladem mohou být např.
Rady pro správné vaření brambor - článek na Vaření. Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C. Hmotnost porce je 2g. Omyté uvařené brambory ve slupce rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem, posypeme kořením a pečeme v rozpáleném grilu.
Dobrý den, prosím o radu. S jakou průměrnou návařností mohu počítat po běžné tepelné úpravě ( hmotnost po uvaření , příp. po uvaření a scezení) u rýže, těstovin, hrachu, čočky, fazolí, bulguru, kuskusu, pohanky, ovesných vloček, brambor ( zbavených slupky před vařením)?
Děkuji za Vaše odpovědi. Ty jsou ideálním zdrojem energie pro svoji pomalou stravitelnost a využitelnost jako zdroj pro tvorbu nového glykogenu. Polysacharidy z brambor nepotencují nadměrně odezvu inzulinu, jsou tedy opět vhodným řešením do dietní stravy. Ba co více, jsou vhodně doplněny o vlákninu.
Na porci uvařených brambor o hmotnosti. Po uskladnění nehnijí, po uvaření jsou mírně gumovité. Po uvaření brambory asi tak za hodiny začnou bělat a druhý den už nejsou dobré.
Dietoložka mi doporučovala 130g brambor , 100g bramborové kaše, 80g těstovin, 80g rýže, 35g bramborového knedlíku, g houskového knedlíku, g. Já si dávám 150g brambor a těstoviny taky kolem těch 130g ( uvařené ). I přesto, že se při vaření vitamín C do určité míry rozkládá, zůstane ho v uvařených bramborách dost na to, aby bylo jeho množství významné. Energetický příjem z brambor není příliš vysoký, a proto jsou vhodné i pro osoby, které chtějí snížit svou hmotnost. Na vaření se snažte vyprat přibližně stejně velké brambory , aby byly uvařené za stejný čas a zbytečně se ve vodě nerozvařily.
Brambory žluté, oranžové.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.