Kost kyčelní

Rozlišuje se kyčelní kost levá a pravá v závislosti na poloze v pánvi. Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace. Pomozte pedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Stavba kosti : Tělo kosti tvoří její centrální část přivrácená k jamce kyčelního kloubu.


Tělo se rozšiřuje v plochou lopatu kyčelní kosti (ala ossis ilium), která horním hřebenem kyčelní kosti , crista iliaca přechází . Os ilium ( kost kyčelní ) je kraniálnější větší část os coxae.

Tato párová kost je postavena tak, že se společně s kyčelní kostí druhé strany rozevírají ventrálně a kraniálně. Kostra pletence pánevního. Učebnice pro střední zdravotnické školy Křivánková Markéta, Hradová Milena. Hrudní pletenec se skládá z lopatky, zobcovité kosti a klíční kosti. U ptáků má hrudní pletenec všechny tři uvedené části, u domácích savců zbyla z hrudního pletence pouze lopatka.


Zobcovitá kost je zredukována na malý výběžek . Pletenec pánevní Pánev (pelvis) – tvoří kost pánevní (os coxae), která vznikla spojením tří kostí: □ kosti kyčelní (os ilium) □ kosti sedací (os ischii) □ kosti stydké (os pubis) Tyto kosti se stýkají v kloubní jamce kyčelního kloubu zvané acetabulum. Pánev se skládá ze dvou pánevních kostí a kosti křížové a dělí se na pánev . Tvoří horní část kosti pánevní, je párová.

Vybíhá nad acetabulum lopatou kosti kyčelní. Její horní okraj se nazývá hřeben lopaty kosti kyčelní - crista iliaca - na člověku je hmatný a často i viditelný, upínají se na něm svaly břišní stěny. Přední ukončení hřebene se nazývá přední kyčelní trn horní . Pánev tvoří tři větší párové kosti, dvě kosti kyčelní , sedací a stydké (obrázek a).


Ačkoli jsou tyto kosti k sobě pevně připojeny bez zjevné volnosti, každá kyčelní kost je spojena s nejspodnější částí páteře, tedy . Model kyčelní kosti zobrazuje všechny anatomické detaily kosti kyčelní , proto je vynikající anatomickou výukovou pomůckou. Anatomie lidského těla - model kyčelní kosti. Kyčelní kost je součástí kostry pletence pánevního. Už skoro měsíc mě trápí bolest levé kyčelní kosti. Bolestivé místo je jakoby blízko povrchu, v horní části.


Pánevní kost tak připomíná svým tvarem přesýpací . Nevypadá to jako kyčelní kloub. Bolest je nevětší, když chvíli sedím a potom se postavím. Když se rozchodím, tak je to lepší. Můžu chodit i delší trasy a to místo nebolí, jen o něm vím .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.