Hlava každé sekery Hultafors je ručně kována ze švédské. Trošku zrestaurování a výroba topůrka na sekerce od BullterierAdmire ,co jsem dneska dodělal. Veľmi pekne spracované Applause Krásne tvary, farby Applause Trochu som sa pozastavil nad materiálom poriska.
Zhora v oku sekery vidieť rôzne naskladané letá. Myslíš, že je to vhodný materiál na . Kupované topůrko stačí jen trochu přiříznout na konci a máte nasazeno, nicméně jsou průmyslově soustružené, výroba ani v nejmenším nedbá na přirozenou stavbu. Vyberte takový kus dřeva, aby vám na výsledné topůrko stačila čtvrtka, dělat topůrka z menších větví, které stačí jen trochu přisekat není dobré, uprostřed je . Topůrka na sekery, topora na kalače, štípací kladiva a násady k sekeromotykám.
Topůrka k sekerám a kalačům dodáváme jasanová (z jasanového dřeva) nebo z ořechovce (hickory).
Kalač – není už vlastně sekera, ale štípací palice s velmi tupým klínem a váhou kg a více. Vlastním v tomto provedení sekeru od firmy Hultafors ze souhvězdí slávných švédských firem vyrábějících ještě ručně sekery Wetterling, Gransfors, Hultafors. Podle mé osobní zkušenosti je nejlepší dřevo na topůrko z limby.
Od té doby co jsem si jí pořídil se mi nechce ani jinou sekat. Ač se to zdá nepodstatné, i tvar nasazovacího otvoru probitého v nástroji a topůrko jsou důležité. Obecně platí, že kladiva musí být na topůrku pořádně nasazena a pevně zaklínována. Tento článek byl původně součástí stránky o oblících a sedlících. Několik čtenářů mi vytklo, že uvádím, že nástroje na . Délka topůrka by měla být vybírána podle postavy „páníčka“, tedy podle toho, kdo s ní bude pracovat nejvíce.
Sekera nám prostě musí sednout. Výrazné rozdíly jsou zpravidla i mezi jednotlivými kusy, takže strávit u regálu pár minut a vybíraný kus dobře prohlédnout a potěžkat se vám rozhodně vyplatí. Topůrka se často prodávají lakovaná, ale vhodnější je koupit násadu bez povrchové úpravy lakem, přebrousit ji dohladka a ošetřit olejem na dřevo. Až tohle zvládněš, přestanou ti sekery z topůrek upadávat, přestaneš bušit topůrkem do polena ( topůrka se nebudou lámat) - naučíš se štípat dřevo.
Ergonomie je dána nejenom tvarem a kvalitou nářadí samotného, ale i ve vztahu k uživateli sekery. Doporučuju jasan, lísku nebo akát - sice se špatně shání, ale topůrka jsou z nich vynikající - sekera .

Je důležité, aby topůrko bylo z dobrého dřeva. Další, vyšší, ´level´ je výroba vlastních topůrek. Spolu s dřevěným klínem musí být při nasazování velmi suché, aby později nedošlo k jejich vyschnutí a smrštění. Topůrko pak může snadno ze sekery vypadnout.
Uvolnit se může také v případě, že je sekera používána jako kladivo, kdy dochází k . Podle něj navíc odpadají starosti se zafixováním dřevěného topůrka do hlavy sekery. Potřebný materiál: topor (topůrko) - ideální je vhodně tvarovaný vyschlý (!) kmínek zbavený kůry, pokud potřebujete dokonale rovný, tak buková nebo jasanová tyčka (násada). Oproti klasice jsou plastová topůrka lehčí, odolná proti vlhkosti a do rukou se přenášejí daleko menší vibrace, říká Michal Makalouš ze společnosti Mountfiel která prodává sekery Fiskars a Patriot. Po zkušenosti se sekáním, jsem se rozhodl vyrobit jakýsi ochranný límec na topůrko sekery. Tato jednoduchá ochrana by… Výroba pouzdra na propisku . Následující video vám ukáže, jak se sekera vyrábí tak říkajic po staru - ručně.
Video popisuje jak výrobu sekery, tak topůrka. Ono totiž při sebevětší opatrnosti se nevyhnete zásahu a odírání vrchní části topůrka , které by jednoho dne mohlo následkem nárazu i prasknout. Vše je doprovázeno příjemnou . Před nasazením kladiva, sekyry nebo smetáku topůrko či násadu po celém obvodu poklepejte kladivem. Akát – tvrdý a pružný, výrazná kresba, při sušení praská. Plochy, které by se mohly rozseknout o hrany štítů vyztužíme páskem kůže, nebo jekoru.
Bříza – světlé dřevo bez výraznější kresby, používá se hlavně pro soustružení, menší průměry nepraskají ani v kulatině. Dub – pevné a tvrdé dřevo, . Buk – hodně tvrdý, vhodný pro soustružení. Vhodný na násady a topůrka.
Skoro hotová sekera před druhým barvením.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.