Jak zavařit jablečný mošt

Aho maminky, chtěla bych se zeptat, dá se nějakým způsobem zavařovat jablečný mošt ? Jako do skleniček od marmelád jako když dělám přesnídávku ale že bych tam dala převařený mošt? Má se to také dávat plné až po okraj? Minulý víkend jsme vylisovaly asi 50l jablečného moštu.


Dali nám k tomu lísteček, že je nejlepší to do hodiny zpracovat - vypít, zamrazit, zavařit , že pak už to nemusí být zdravotně nezávadné…. Tam jde spíš o to, že ten mošt začne zhruba po 48h kvasit, než o nějakou zdravotní nezávadnost.

Jablečný mošt pasterizovaný nebo připravený za studena. Jablečnou šťávu lze ošetřit tak, aby dlouho zůstala zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, kyselin i vlákniny a měla výbornou chuť. Ke spolehlivým postupům patří pasterizace, tedy zahřátí na určitou teplotu. Mošt je přírodní vylisovaná nevařená šťáva bez přidaného cukru a konzervačních prostředků. Doma vyrobený mošt z vyzrálých, nejlépe pozdnějších druhů jablek.


Prosím o radu, jakým způsobem nejlépe uchovat co nejdéle jablečný mošt bez tepelné úoravy. Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik l demižonů. Oetker pomůcka na zavařování ) je v chuti moštu zamaskován lépe než pyrosulfit nebo oxid siřičitý.

Recept na jablečný mošt a jeho domácí výroba. Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Dobrý den, chtěl bych se Vás tu zeptat.


Hodlám dělat letos jablečný mošt. Chci ho dělat několik litrů ale vůbec netuším jak ho uskladnit. Chtěl bych ho uskladnit ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, několik lidí to doporučovalo někdo zase ne takže nevím.


Dále nevím jaký recept na mošt vybrat, také . Vyzkoušela jsem kde co, zahřát do PET, zavařit , dát do sklepa v demižonu a přidat křen nebo zase někdo poradil petol. Nejlepší je dát do PET a zamrazit, je jako čerstvý. NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ.


Ovocné mošty jsou přírodní ovocné šťávy, konzervované sterilací bez konzervačních přísad. Jablko jako základ můžete doplnit takovými specialitami, jako je rakytník, bez, víno . PET lahví a ihned uzavřít, pak láhev . Když jsem byla malá, tak si vzpomínám, že jsem měli opravdu kvanta jablečného moštu a moje mamka ho zavařovala do takových těch klasických sklenic jako jsou na okurky :D a pak jsme jen chodili a odebírali ze. Soni, já ho naliju do sedmiček kompotových sklenic a zavařím.


Pokud nevíte, co s úrodou jablek, a máte rádi jablečný závin, tohle je recept pro vás. Pak jen kdykoli uděláte své oblíbené těsto, otevřete sklenici a.

Lahev se po naplnění ihned pevně uzavře víčkem a položí na bok, aby se sterilizoval i uzávěr. Zavařovat l moštu v domácích podmínkách trvá přibližně půl dne. Práci s větším množstvím moštu výrazně zkracuje použití průtokového pastéru, kterým disponují některé zahrádkářské moštárny. Sterilizované lahve skladujeme . Padaná jablka dlouho nevydrží, ve výkupu se platí 50kč za kilo.


Můžete udělat mošt , o tom už jsem psal dříve. Už dříve jsme zkoušeli ho zavařit , ale není to ono. Takto upravený mošt vydrží velice dlouho. Někdy se na dně láhve vytvoří usazenina. Závity sklenic očistěte, zavřete a můžete zavařit.


Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu. Na mošt můžeme použít padaná, nevzhledná jablka nebo i jablka s mírnou strupovitostí. Z jablek odstraníme vadné části, vypereme, rozdrtíme a hned lisujeme, aby zůstala šťáva světlá. Nepřidáváme vodu, ani cukr.


Hotovou šťávu přefiltrujeme přes plátěný sáček upevněný na tyči.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.