Kozák kapucínek

Leccinum melaneum (Smotl.) Pilát et Dermek. Rourky a póry bělavé, pak špinavě krémové, neměnné. Dužnina je bílá na řezu barvu neměnící.


Výskyt, Roste vzácně pod břízami na vlhčích místech jednotlivě, nebo v malých skupinkách. Období růstu: červenec - říjen .

Tříletý Matýsek Bejček z Příbrami s opravdu bohatou houbovou nadílkou. Kozák kapucínek - vzhled Klobouk je tmavě hnědý až černohnědý, matný, jemně plstnatý. Záměna: kozák kapucínek může být považován za robustnější formu obyčejného kozáka březového (L. scabrum) s pevnou dužninou (viz rodové znaky str. 66).


Jeho zbarvení klobouku i šupin na třeni je mnohem tmavší. Vzrostlé exempláře mívají někdy světlejší okraj klobouku. Poznámka: výše uvedený stupeň ohrožení,. Klobouk 50–1mm, má šedou, šedohnědou až šedočernou barvu, často s našedlými skvrnami (jakoby melírovaný) a v mládí .

Jeho starší český název byl kozák kapucínek. Kozáka březového lze zaměnit za vzhledově podobné příbuzné. Kozák habrový, kozák dubový, kozák bílý, kozák černý, tzv. Mezi houbaři se vzájemně mnohdy nerozlišují.


Dokonce i mykologové někdy jmenované . Zbarven je černohnědě až téměř černě. Povrch je plstnatý, později hladký. Hymenofor Rourky jsou v mládí bělavé, později šedookrové, až šedohnědé, u třeně hluboce vykrojené. Ceriomyces scaber (Bull.) Murrill Gyroporus scaber (Bull.) Quél.


Krombholzia scabra (Bull.) P. Slovensky: Kozák čiernyZPĚT DO HŘIBOVITÝCH Blog. Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od července do října. Ve třeni nebyla dřevnatá (což kozáci často bývají). Stačí otevřít a budeš v obraze.


V pondělí jsem byl na přednášce M. Mikšíka o klouzcích a křemenáčích (dobrá přednáška, bohužel se z časových důvodů nedostalo na křemenáče).

Ptal jsem se ho, zda by to mohl být podle slovního popisu kozák bílý. Bylo mi řečeno, že mohl, ale dají se . Fotit by se tam nemělo,ale zítra tam vemu alespoň mobil mého mlaďase a cvaknu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.