Obsahuje špaldová múka lepok

Obsahuje špaldová múka lepok ? Pozor: obsahuje glutén a nie je vhodná pre celiatikov- aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici. Celozrnná múka , naopak, obsahuje všetky tri zložky zrna.


Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr.

Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha vyprázdňovaniu čreva. Vďaka tomu, že otruby telo dlhšie trávi, pokrmy z celozrnnej . Otázka: Dobry den, celiakiu mam diagnostikovanu uz rokov a snazim sa piect zdrave dobroty no vacsina takychto zdravych kolacikov obsahuje spaldovu muku. Potrebovala by som poradit ktorou bezlepkovou mukou mozem nahradit tuto spaldovu muku aby kolacik bol rovnako zdravy . Vyšší obsah vlákniny () podporuje . Zdravšie múky, ktoré obsahujú lepok , zastúpia bielu pšeničnú klasiku: ide o špaldovú, ovsenú, ražnú, jačmennú alebo kamutovú múku.


Najuniverzálnejšia na pečenie tak sladkostí, ako aj chleba, je špaldová múka.

Má veľa lepku a tak sa správa podobne ako pšeničná biela múka. Ražná múka je ťažšia, má . Sójová múka môže byť použitá na zahustenie polievok či omáčok. Zo samotnej sójovej múky sa cesto veľmi ťažko vypracováva, keďže obsahuje minimálne množstvo škrobu. Pri pečení ju môžete použiť aj ako náhražku vajec.


Ako najstarší predchodca pšenice je špalda ľahšie stráviteľná a preto si ju obľúbili aj priaznivci zdravej výživy. Postupné šľachtenie pôvodných obilnín síce prinieslo jednoduchšie pestovanie nových druhov, ale došlo aj k zmenám obalu, ktoré oslabili jeho účinok. Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice.


Aj napriek tomu, že obsahuje lepok , teda glutén, mnohí celiatici ju dokáže bez problémov prijímať. Jej zloženie gluténu je totižto iné ako v pšenici a v. Chlieb zo špaldovej múky je nižší a hustejší. Aj preto je vhodné tieto múky v recepte zmiešať. Priemyselne vyrábaný chlieb zvyčajne obsahuje veľké množstvá prídavných látok (E-čiek), napríklad konzervant propionát vápenatý.


Keďže biela múka vzniká iba pomletím endorspemu, tak stráca všetky minerály a výživné látky a nie je ničím iným ako škrobovou bombou pre vaše telo. No podľa posledných lekárskych výskumov istou úrovňou intolerancie na túto bielkovinu trpí omnoho väčšie percento populácie, než sa bežne uvádza. Prejavy ako bolesti brucha, bolesti hlavy, depresia, kožné reakcie, .

V niektorých prípadoch (POZOR v niektorých !!!) ju znášajú aj alergici na lepok. Tu, v Holandsku je razna muka na liste zakazanych produktov pre celiatikov. Ovos je tu podla najnovsich vyskumov povoleny, ale len ten, ktory je specialne pestovany a nie je kontaminovany (napriklad pri preprave, skladovani) zvyskami inych obilnin. Raž je alergén, ktorý obsahuje lepok = glutén, takže aj ražná múka obsahuje lepok.


Preto tento výrobok nie je vhodný pre celiatikov. Naozaj treba verit vyrobcom. Spolu s okrajovými časťami (klíček, otruby a lepkové vrstvy) dochádza opäť k vyrovnaniu, takže pšeničná celozrná múka – upečená v chlebe – má celkom dobré účinky. Preto sú tiež všetky časti špaldy v pôsobení na človeka rovnako dobré.


Lepok je bielkovinová zložka obilia. Niektoré druhy potravín sú prínosom vyššej energie a živín, ako napríklad bezlepková múka , ktorá má vyšší obsah živín, minerálov a vlákniny. Rýchla, zdravá a chutná pochúťka pre deti aj pre dospelých. Vhodná ak máte chuť na niečo svieže a sladké.


Stačia vám tri ingrediencie a máte vynikajúci dezert pre seba alebo pre nečakanú návštevu. Najlepšie na tomto dezerte je, že NEOBSAHUJE mlieko, cukor, lepok ani žiadne škroby, či umelé sladidlá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.