Druhy kávy arabica robusta

Jedná se o druhy kávy , tedy přesněji řečeno o druky kávovníku, z jejichž semen se káva vyrábí – Kávovník arabský (Coffea arabica ) a Kávovník statný (Coffea canephora). Kávovníky se poté ještě dělí na jednotlivé odrůdy, které většinou nesou jméno místa, kde byly vypěstovány. Tyto odrůdy se prodávají koncovému . Převládající typ: r - robusta , a - arabica , m - obojí podobně . Stejně jako většina lidí ví, že na trhu existují dva základní druhy kávy – arabika a robusta , považuje většina za kvalitnější druh arabiku. Plody kávovníku arabského (Coffea arabica ).

Jak je na těchto stránkách již zmíněno, existují dva základní druhy kávovníku, resp. Přestože každý druh má spoustu odrů zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. To každý milovník voňavé kávy dobře ví. V nabízených druzích se ale běžný spotřebitel jen těžko vyzná.


Poradíme vám, jak na to. Doma si můžete popíjet tradiční až exotické směsi. V jednotlivém zrnku se promítá vůně a chuť mnoha zemí.


K dispozici je káva kolumbijská, keňská, . Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta.

Existující druhy kávovníků se mezi sebou kříží a šlechtí se, aby bylo dosaženo větší odolnosti proti škůdcům, kteří pokud napadnou kávovníky na plantážích, mohou způsobit rozsáhlé škody. Oba druhy jsou velmi odlišné a pokud budeme hledat rozdíly, od pěstování až po chuť v šálku, najdeme jich opravdu mnoho. Z přibližně různých druhů kávovníku se nejvíce používá C. Při výrobě kávy se vzácně uplatňují také druhy C. Robusta ) pocházející z Afriky. Květy kávovníkového keře jsou bílé a vytvářejí bohatá květenství. Květ se po oplození mění v takzvanou . Známe asi druhů kávy , z nichž nejvíce se pěstují tři druhy : arabica , robusta a liberica, které se od sebe liší.


Nejen čerstvost, stupeň pražení a příprava kávy ovlivňuje výslednou chuť a aroma každého espressa. Nejčastěji se setkáváme s pojmy arabika (Coffea arabica ) a robusta (pododrůda Coffea canephora). Dozrává o něco později než ostatní druhy kávy.


Tretím, nie príliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky. Káva tohto druhu má príliš horkú chuť a povedomie o jej existencii . Prvý menovaný sa teší o niečo väčšej obľube, oba druhy však majú svoje zásadné postavenie v konzumácii tohto zázračného nápoja. Každý milovník kávy si nájde to, čo mu vyhovuje najviac. Experimentovať sa však vždy oplatí a ak aj nepatríte . Dnes si jednotlivé druhy kávy popíšeme a vymezíme několik zásadních rozdílů mezi nimi.


Rozhodně nekončí u rozdělení arabica vs.

Jaroslav Tuček, zakladatel doubleshotu, představuje rozdíly mezi nimi i to, jaká je nejlepší káva na světě. Většinou máme povědomí o tom, že existují druhy arabica a robusta , kde arabica je většinou brána za . Oba druhy pak mají ještě několik odrůd a poddruhů, takže svět kávy je po prozkoumání mnohem složitější než na první pohled. V zásadě ale všechna káva je . Rostlina druhu arabica vyprodukuje méně kávových zrn, než rostlina druhu robusta. Po zasazení plodí první sklizeň až po letech.


Na chuť kávy má také vliv podnebí a počasí. V řade lokalit je možné ale dosáhnout až dvě sklizně do roka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.