Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů z Kroniky Ztracené stopy. Slovo rychlý v nadpisu článku je relativní, znamená jen to, že tento recept je rychlejší než ten Foglarův klasický. I tak počítejte s tím že vám zabere větší část dne . Jednak kvůli výrazné, perníkově zbarvené chuti, jednak kvůli konzistenci.
Pokud chcete experimentovat, je tenhle poměr i tenhle recept ideální východisko taky pro další zajímavé druhy mouky.
Nevýhodou žaludové mouky je, že je sama o sobě příliš těžká a tak je třeba být při jejím používání opatrní. Do těsta je tak lepší ji pouze přidávat k mouce pšeničné - ideálně v poměru 1:(jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu ). Těsto připravené jen ze žaludové mouky by bylo . Ze všech surovin zaděláme vláčné nelepivé těsto, vodu přiléváme po částech až do požadované konzistence. Na plech vyložený pečicím papírem z. Výrobce doporučuje míchání v poměru 1: tedy jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu.
Budete-li ale péct kynuté pečivo, dejte větší podíl kvasnic nebo snižte podíl žaludové mouky na 1: což je asi tak poměr, který příjemně pečivo ochutí i zabarví, ale nepříliš ovlivní schopnost těsta kynout. Odedávna se žaludy pražily, loupaly a mlely na mouku, která se míchala s moukou z obilí, a pekl se z této směsi chléb.
Tento zvyk se udržel zhruba do 18. Ještě za první světové války se žaludová mouka vyráběla. Sesbírané žaludy se pak pražily, loupaly a mlely na mouku, ze které se v dobách hladu pekl chléb. Avšak i tehdy, kdy bylo obilí dostatek, se ochucovalo žaludovou moukou.
Chléb pak byl údajně chutnější. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Proto má žaludová mouka praktické opodstatnění hlavně tam, kde na lepku nezáleží nebo kde není potřeba. KAŽDOPÁDNĚ - ZÍTRA TU BUDE RECEPT NA SUŠENKY - Z ŽALUDOVÉ MOUKY. A jak jste na tom vy s žaludovou . Zaludova mouka recepty , které budete milovat.
Přiznávám, že zde nastalo největší úskalí celého receptu , protože žaludová mouka prostě s mlékem na pánvi s olejem nedržela, ať jsem zkoušel používat dle Kroniky Ztracené stopy dvě pánvičky sebelépe. Připadal jsem si skoro jako nováček Bubáček v Jiříkově vidění, když přišla . Ahoj, zde je recept na ořechový chlebík. Míchá se v poměru k ořechům. Skvěle nasytí a okamžitě dodá energii. Za chvíli vyjde další kuchařka, ve které takové recepty také najdete, proto kuchařky vznikají.
Další recepty můžete najít na stránkách e-shopu firmy Expres menu, v sekci SC kde jsou některé mouky namíchané.
Dočetl jsem se : co ano a co ne,že žaludová mouka je povolena. Proto je potřeba ji v běžných receptech přidávat v poměru 1:buď k pšeničné mouce, nebo její bezlepkové alternativě. Tuto směs lze bez problému použít na pečení chleba, housek, koláčů a dalšího pečiva. Následovně pomelte co nejjemněji v mlýnku.
POUŽITÍ Mouka ze žaludů má lehce hořkou, kořeněnou chuť. Smíchejte 1g rozpuštěného másla, 1g . Toto je další verze dietního koláče s odlehčenou drobenkou, který můžete prakticky zařadit kdykoliv během dne jako vyvážené jídlo. Přečtěte si více v Tipech výživového poradce. Konečně koláč se zdravou drobenkou!
Rozebírali jsme vánoční cukroví a připomněla mi, že hodně peče z celkem neznámé žaludové mouky. To už bylo velké znamení na to, abych žaludové mouce věnovala chvilku psaní a inspirovala vás k novým . Recept na bramboráky zadělávané žaludovou moukou, další využití darů lesa. Nastavoval se z ní chléb.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.