Kyčelnice cibulkonosná

Pohlavně se rozmnožuje a plody se vytvářejí spíše výjimečně za ideálních podmínek. Hlavním způsobem rozšiřování je vytváření generativních diaspor - pacibulek . Dentaria enneaphyllos × Dentaria glandulosa). Vzhledem ke své sterilitě byla považována za hybridní taxon.


Za zhoršených podmínek vůbec nekvete.

Plody se tvoří jen za zvlášť příznivých podmínek, v ČR velmi vzácně, mimo území ČR především v blízkosti moře. Druh se na lokalitách rozšiřuje zejména vegetativně . Popis rostliny: Elegantní rostlinka s jemně fialovými nápadnými květy – to je kyčelnice cibulkonosná. Lodyha nese lichozpeřené listy s dvěma až třemi jařmy, které mají pilovitě zubaté okraje. Listy se směrem vzhůru zmenšují.


Brassicaceae - brukvovité. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, lichozpeřené, . Popis: vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, který je větvený a řídce pokrytý dužnatými šupinami.

Lodyha přímá, vyrůstající z konce oddenku, nevětvená, v dolní části neolistěná. Kvete od-do, Duben - Červen. V úžlabí listů jsou hnědé až tmavofialové pacibulky. Plody jsou šešule, které ale málokdy dozrávají, rostlina se rozmnožuje.


Květy bílé, růžové až fialové. Areál: submediteránní – temperátní se suboceánickou tendencí. Lodyžní listy jsou střídavé . Tuto málo známou, ale přesto velmi zajímavou bylinu můžeme potkat v podrostu listnatých lesů v našem okolí.


Tento druh se množí malými pacibulkami umístěnými v paždích listů, . Kyčelnice cibulkonosná je lesní bylina z čeledi brukvovitých. Hledejte základní školu s tradičně kvalitní výukou a individuálním přístupem ke studentům. Lesní vytrvalá bylina, která roste tam, kde jsou převážně stinné, vlhké lesy, většinou bučiny a smíšené lesy s bukem, dubem a habrem. Jen výjimečně vytváří plody a za zhoršených podmínek ani nekvete.


To jsme se takhle toulali Českým krasem - Císařská rokle - (článek a snímky brzy) a nad osadou Kóda, tam, jak je ta přeslavná jeskyně, jsme narazili na několik těchto rostlin. Tenkrát jsme ještě nevěděli, že je to nějaká z těch přenádherných kyčelnic. O týden později jsme uspořádali odborný botanický .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.