Irma gabrhelova

This is IRMA GABRHELOVÁ - Posledná žítkovská bohyňa by Televízia Trenčín on Vimeo, the home for high. Kateřina Tučková přiznává, že lituje, jak její kniha . Výzkumná práce s podtitulem Lidová magie na Moravských Kopanicích je dílem Dagmar Pintířové Dobšovičové. Ještě ve svých letech se bohování věnovala.


Věštila, sbírala byliny, provozovala lidové léčitelství.

Manželé Mizerovi z Otrokovic ji koupili před deseti lety. Budova byla zanedbaná a zralá na demolici. Když se dověděli, komu patřila, rozhodli se, že ji opraví.


Dnes je zařízená tak, jako by v ní bohyně stále . Vyrůstaly v těsném sepjetí s přírodou a vlastně denně pomáhaly a radily všem potřebným, kteří si o pomoc řekli. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s.

Má se za to, že byla poslední bohyní v kraji a své umění už nepředala. Zemřela před čtrnácti lety. Teď dům patří rodině paní Mizerové, rázné Kopaničářce s hustým černým copem, . Kopanice tím přišli o unikátní fragment lidové kultury, ať už šlo o skutečnou magii nebo jen o účinnou víru v ní. Působení bohyní na Žítkové dávala tomuto koutu Karpat další, tajemnou a toto svérázné . Bosorka Chupatá: Tak prezývali najznámejšiu žitkovskú bohyňu Irmu Gabrhelovú.


Pochovaná je na starohrozenkovskom cintoríne. Starý Hrozenkov: Hraničná moravská obec vyžaruje tajomnú atmosféru. Tu bola bosorka na bosorke. Za čas navštívila paní Julii Hodulíkovou ve Vyškovci, velmi zručnou . Spravodajský portál televízie Panoráma v Žarnovici.


Může symbol zemřít nebo zmizet beze zbytku? Nedávno jsem se probíral staršími ročníky časopisu ZVUK ze zlínského kraje a opravdu mi zatrnulo. Stará věštkyně přivedla . Registrace knihovny pro MVS Nemám registraci.

Stojím v malebné chaloupce poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové a třesou se mi kolena. Prohlížím si obraz s madonou, která v ruce houpe dítě. Je v kulatém dobovém rámu a visí nad postelí v malinkaté místnůstce, jejíž okna vedou do sadu. Občas se otočím na kamarádku a vyměníme si pohled.


Irma Gabrhelová v absolutně požehnaném věku let.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.