Pražení kávy

Pražení kávy mění chemické a fyzikální vlastnosti zelených kávových zrn, aby vznikla výsledná pražená káva. Při pražení dochází k změně chuti kávy. Nepražená káva obsahuje stejné nebo větší množství kyselin, bílkovin, cukrů a kofeinu než pražená, ale schází výrazná chuť vzniklá při pražení Maillardovou reakcí a dalšími . Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku.


Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá.

Ten se získává mletím pražených semen kávovníku. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se . Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. Zobrazuje se stránek z celkového počtu stránek v této kategorii. Rozpustná káva se vyrábí sušením vyextrahovaných (vyluhovaných) mletých pražených zrn kávovníku.


Tento silný kávový extrakt se z velmi vysokých teplot ( okolo 1°C) rychle zchladí na pouhé °C. Právě zchlazení má velký podíl na kvalitě budoucí instantní kávy.

Následuje další zpracovatelský úkon, a tím je sušení. Mnozí výrobci dále uvádějí kávovou odrůdu, zemi, region a farmáře, který kávu vyprodukoval, způsob sušení a pražení kávových zrn. Turecká káva či zkráceně turek (hovorově káva s lógrem) je česká a slovenská varianta kávy připravovaná zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vroucí vodou. S kávou připravovanou v Turecku má společný jen název.


V Česku se takovýmto způsobem připravuje většina kávy , asi procent šálků celkově a procent . Kopi Luwak (Cibetková káva ) je druh kávy pocházející z Indonésie. Slovo kopi znamená v indonéštině kávu a luwak je místní název cibetkovité šelmy, systematicky nazývané ovíječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus). Ta požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Mezi hlavní znaky třetí vlny patří nákup přímo z farem (direct trade), výběrová káva, světlejší pražení.


Vídeňská káva (Vídeň) je obecný pojem pro přípravu kávového nápoje se šlehačkou a kávovou kulturu v Rakousku. V Rakousku existuje několik druhů přípravy tohoto nápoje, mezi nejoblíbenější patří např. V Čechách se pojmem vídeňská káva označuje zjednodušený způsob přípravy vídeňské kávy , . Kávoviny jsou náhražky kávy , avšak obvykle bez obsahu kofeinu. Běžnými náhražkami kávy jsou nápoje z praženého obilí.


Pomozte pedii tím, že jej vhodně rozšíříte.

Americe kávoviny navzdory pachuti. Obecně dlouho pražená kávová zrna obsahují méně kofeinu než lehce pražená kávová zrna, protože proces pražení snižuje obsah kofeinu v zrnu. Arabica obsahuje méně kofeinu než . Směsi jsou balené pražené a nenamleté, mleté a pytlíky pro přímou a jednoduchou přípravu espressa, takzvané E. Firma illy vyrába jedinú zmes kávy v troch rôznych stupňoch praženia – normálne praženú, tmavo praženú a bez kofeínu.


Zmesi sú balené ako pražené a nemleté, pomleté alebo v balíčkoch na jednoduchú prípravu espressa, tzv. Látky, které nás u zelené kávy zajímají se jmenují fenolické sloučeniny. Ty se při normálním pražení kávových zrn ničí.


Mezi nimi i kyselina chlorogenová (kterou mimo jiné můžeme najít třeba v břečťanu nebo sušených švestkách), která pomáhá při štěpení škrobů na cukry a posiluje schopnost vstřebávat cukr ze škrobu. V češtině se poprvé podle Jungmannova slovníku objevuje r. Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt.


Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.