Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho.
Bude se vám lépe pamatovat, kdy jste si . Založení kvásku - video.
Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách. Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek. Jsem amatér, prosím omluvte kvalitu videa a řeči :-). Poté nechala přikryté do rána.
Ráno vypadalo těsto takto. Já mám svoje tři kvásky (čistě žitný, špaldový a pšeničný bílý) pěkně v chladu, v případě potřeby je dám do tepla, přikrmím a jedu. A mám je takhle tři měsíce.
V létě jsem svůj poslední kvásek umořila hlady, to jsem skoro nepekla). Jen mi přišlo, že se tady ze založení nového kvásku dělá hotový atomový .
Já jsem svůj první kvásek na pečení dostala, ale chtěla jsem si vyzkoušet i výrobu vlastního – není nad to, když je člověk nezávislý a soběstačný, že. Už se mi stalo , že jsem si svou nepozorností neodebrala startovací kulturu na příští pečení, a kdybych . Vezme se trocha mouky a trocha vody, počká se a nechá se vykvasit. Spontánní kvašení ale občas nevyjde - kromě zárodků těch dobrých mikroorganismů . Jak správně založit kvásek ? K založení kvásku potřebujete opravdu pouze žitnou celozrnnou mouku (nejlépe v kvalitě bio) a vodu. Jeho příprava je sice časově náročnější a vyžaduje určitou trpělivost, ale pokud se vám to podaří, vydrží vám už navždy, budete ho jen pravidelně dokrmovat. Tento kvásek používáme k výrobě domácího chleba.
Stačilo k němu přidat mouku, vodu, trochu soli a kmínu a mohl se upéct chléb, základ denní obživy. Když se dívka vdala a odešla z domu, kvásek jí máma přibalila jako součást výbavy. Kvásek byl odjakživa takový domácí poklad.
Taková to byla vzácnost. Dnes, v době hotových výrobků a polotovarů si . Sama jsem zjistila již před více lety, že pečivo kynuté kvasnicemi pro mě také není, ale až nyní v posledních dvou měsících jsem se začala plně věnovat pečení s kváskem a dalšímu tvoření kváskového pečiva ve větší šíři. Ověřila jsem si postupně pečení chleba, táčů a dalších kváskových dobrot, které mám v úmyslu . Nechutnají vám chleby z pekárny nebo byste chtěla vyzkoušet něco nového?
Zkuste si založit svůj vlastní kvásek a péct si pečivo z něj. Když se rozhodnete podstoupit dobrodružnou cestu za výrobou vlastního kvásku , měla byste vědět, že kvásek je téměř jako živý tvor a během .
Chystáte se upéct chleba či jiné kynuté těsto a rádi byste vyzkoušeli svůj vlastní kvásek ? V tomto videonávodu se dozvíte jak si takový kvásek vydělat. Neb některé prameny praví, že po – dnech od založení kvásku je možné péct. Takže budu poctivě s kváskem pracovat dní a snad konečně zvítězím a upeču stejně krásný chléb, jakých máte ve svých receptech plno.
Holt, kvásek je živý organizmus a potřebuje více péče, než jsem si myslela. KVÁSKOVÁNÍ od kolobezka1. Pak, když už hrozí, že začne růst, je lepší sklenice o objemu cca 5ml. A jde upéct kváskové housky? Pro založení kvásku potřebujeme žitnou chlebovou mouku a vlažnou vodu.
POSTUP PŘÍPRAVY Na přípravu kvásku je potřeba tři dny čas. První den dáme do větší sklenice (já použila litrovou, možná i víc, zavařovačku) 1gramů mouky a přilijeme asi 1mililitrů vlažné vody. Mělo by vzniknout těsto asi jako na lívance.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.